0

Mobil Pazarlama Nedir?

mobile-marketing
Dijital Pazarlama ve Teknikleri yazımızda Dijital Pazarlamanın tanımını yapmış ve süreçlerinden bahsetmiştik. Dijital Pazarlamanın Büyüklüğü ve Önemi yazımızda ise bu alanın büyüklüğünü ve pazarlamadaki etkisini aktarmıştık. Markaların tanıtımı için son yıllarda ilk değişimin İnternet ile geldiğini, ikinci dalganın ise Mobil platformlar olacağını söylemiştik. Önceden web sayfalarının ne olduğu bilinmiyor, markalar kendilerine “Burada yer almalı mıyım?” diye soruyolardı, şimdi aynı soru Mobil platformlar için sorulmaya başlandı.

Çok samimi olduğumuz kişilerle bile aramıza yarım metrelik mesafe koymaya çalışırken mobil cihazlar (özellikle telefonlarımız) hemen her zaman yanımızda, cebimizdeler. Vücudumuzun bir parçası olacak kadar bize yaklaşıyorlar, telefonlarımızı ellerimizden düşürmüyoruz. Mobil İnternet deneyimini her geçen gün daha çok tadıyor, artan rekabet ile cihazların daha düşük fiyatlarla müşterilere sunulduğuna şahit oluyoruz. Artık her an İnternete ulaşabilir olmayı, önemli anlarımızı telefonumuzun kamerasıyla yakalamayı, paylaşmayı, sadece seyirci olmayı değil yorum yaparak eleştirerek olaylara dahil olmayı arzuluyoruz. Nerede olursak olalım işlerimizi telefonumuzdan halletmeyi, maillerimizi kontrol edebilmeyi, Facebook – Twitter gibi sosyal ağlardaki paylaşımları takip etmek istiyoruz.

Mobil Pazarlamanın tanımına ve tekniklerine gelecek olursak;

Mobil Pazarlama (Mobile Marketing), MAA (The Mobile Marketing and Advertising Association) tanımına göre, mobil cihazlar (smartphone, tablet, PDA, vb.) aracılığı ile herhangi bir ağ üzerinden interaktif biçimde kullanıcılarla (müşterilerle, tüketicilerle) iletişime geçilen uygulamaların bütünüdür.

Pazarlama stratejilerinde doğru profilleme, doğru hedef kitle seçimi oldukça önemlidir. TV, dergi gibi kanallar istenen hedef kitleye doğrudan ulaşmaktan ziyade büyük bir kalabalığa ulaştığından, arada asıl hedeflenen kitlenin istendiği kadar dikkatinin çekilememesi gibi bir risk doğurabilir. Mobil Pazarlama ise hedef segmente özel olarak uyarlanabilmeye çok yatkındır. SMS gibi bir kanal ile ya da mevcutta bir mobil uygulama var ise genelde SMS’e oranla daha az maliyetli olarak uygulamadan bildirim gönderilmesi seçeneği kullanılabilir. Yazının başında belirttiğimiz üzere son kullanıcılar için telefonlar vazgeçilmez ve neredeyse her zaman yanlarında taşıdıkları bir araç olduğundan Mobil Pazarlama ile iletişim kullanıcıyı anında eyleme teşvik edebilmeye sahiptir. Facebook için bir iOS, Android güncellemesi çıktığında buna dair bildirim bile gelmese bu haberler o kadar hızlı yayılıyor ki kullanıcılar hemen yeni sürümü tatmak için uygulamayı güncellemeye başlıyorlar. Mobil platformun bu gücü nedeniyle Mobil Pazarlama geleceğin pazarlama mecrası olarak görülüyor.

Mobil Pazarlama denildiğinde çoğumuzun aklına akıllı telefonlar, tabletler, mobil web siteler ve native uygulamalar gelmektedir. Marka olarak son zamanlarda Apple ve Samsung; işletim sistemi olarak iOS ve Android; uygulama mağazaları olarak da AppStore ve Google Play (eski adıyla Android Market) başı çekmektedir. Microsoft’un da Nokia ve diğer şirketlerle anlaşmalı Windows’lu telefonları piyasada yerini almaya başladı. Mobil cihazların bizlere PC deneyimi yaşatmalarını da bekler olduk. Bir markanın web sitesine bakmak istediğimizde mobilden de erişelim ama mobil uyumlu olsun ki kullanmada zorluk yaşamayalım istiyoruz. HTML5 henüz yeteri kadar yaygınlaşmadığından daha çok native uygulamaları tercih ediliyor, son kullanıcılar olarak bu uygulamaları kullanıp tek tıkla siteye/içeriğe ulaşmak istiyoruz. Bu da mobil uygulamamız olması gereksinimini doğuruyor.

Mobil Pazarlamanın Avantajları:

  • Hedef kitlenizin size farklı ve büyük bir kanaldan daha ulaşmalarını sağlayabilir,
  • Satışlarınızı artırabilir,
  • Bilinirliğinizi artırabilir,
  • Bağlılığı artırabilir,
  • Lokasyon Bazlı Uygumalar ile anlık indirimler sunabilir, müşterileri mağazanıza çekebilir,
  • İzinli alışveriş yapabilir,
  • Mobil ödeme seçenekleriyle ödeme yapmalarını sağlayabilir,
  • Gamification ile müşterilerin markanıza olan ilgisini ve beğenisini artırabilirsiniz.

Mobil Pazarlama, yazımızın tümünde anlattığımız sebeplerden çok etkili/güçlü bir kanal olsa da uygulamanın ya da mobil sitenin tanıtılabilmesi, bu pazarlama yönteminin gerçek gücünü gösterebilmesi için diğer pazarlama teknikleriyle birlikte kullanılması gerekebiliyor. Bir mobil uygulamanız var ve markanız henüz çok tanınmıyorsa uygulama mağazalarına giren kullanıcıların o kadar çok seçenekleri olabilir ki belki de sizin uygulamanızı gözden kaçırabilir ya da benzer nitelikte daha çok kullanıcı tarafından indirilmiş bir uygulamayı seçebilirler. Hedef kitlemizde yaş oranı büyükse mobil çok doğru bir kanal olmayabilir, herkes akıllı telefon sahibi olmayabilir ya da bu hedef segmentteki kullanıcılar telefon kullanma konusunda çok deneyimli olmayabilir.

Mobil Pazarlama teknikleri oldukça geniş bir yelpazeden oluşuyor. Yazıyı daha fazla uzatmamak adına bu teknikleri de bir sonraki yazıda aktaracağım 🙂

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın