0

Mobil Pazarlama Teknikleri

Mobile-Marketing-Methods

Mobil Pazarlamanın tanımını Mobil Pazarlama Nedir? yazımızda yapmış ve mobil dünya ile ilgili bilgileri aktarmıştık. Bu yazımızda ise çok detaylara girmeden başlıklar halinde Mobil Pazarlama Tekniklerine değineceğiz. Her başlık zamanla başlı başına başka yazıların kaynağı olacak 🙂

En çok kullanılan mobil pazarlama teknikleri:

SMS/MMS: Katıl Kazan Kampanyaları (Örnek: Tüketicilere şifre ya da kupon verilerek hediye kazanabilmeleri için SMS ile katılımlarının sağlanması), TV İçerik Oylama (Örnek: Yarışma programlarında yarışmacıların SMS ile oylanması), Banka Hatırlatmaları

Mobil Oyunlar: Kullanıcı etkileşimini arttıran, sosyal paylaşımlı oyunlar. (Örnek: Rovio Angry Birds, Fruit Ninja gibi oyunların yanı sıra Gamification içerikli uygulamalar)

Mobil Kuponlar: Cebinize gelen kupon ile fiziksel mağazalarda indirim kazanma.

Mobil Siteler: Mobil tarayıcılara göre optimize edilmiş, mobil internet kullanıcı deneyimini arttıran siteler.

Mobil Reklam: Markaların oyunlarda, mobil sitelerde, uygulamalarda görüntülenen ücretli reklamları. Mobil uygulama geliştiricileri de yazdıkları uygulamalarda reklamlara yer vererek gelir elde etmeye çalışmaktadır.

Mobil Uygulamalar (Mobile Applications): Hepimizin bildiği mobil cihazlarımıza indirdiğimiz ücretli/ücretsiz uygulamalar. Gözde uygulama mağazaları Apple App Store ve Google Play (eski adıyla Android Market). Son kullanıcılar mobil platformlarda ilgilendikleri markaların uygulamaları var mı diye kontrol ediyor ve varsa uygulamayı indirip kullanmayı tercih ediyor.

Konum Bazlı Servisler (LBS – Location Based Services): Foursquare, Facebook Places gibi uygulamalar yardımıyla, operatörlerin LBS sistemlerinin yardımıyla ya da GPS ile kullanıcının konumuna bağlı yapılan iletişim çalışmaları.

Mobil Ticaret: Mobil ödeme sistemleri, Mobil bankacılık, Near Field Communications (NFC), Fiyat Karşılaştırma

Mobil Search: Google Mobile Ads, Mobil Arama Optimizasyonu

QR Kod (Quick Response Code): Taratıldığında belli bir siteye/video’ya yönlenen barkodlar, mobil bilet uygulamaları. Dergilerde video oynatılamaması nedeniyle video linklerin QR Code ile sunulması, yine müzelerde eserlerin tanıtımı için QR Code kullanılması sık kullanılan örneklerden.

Interactive Voice Response (IVR): Ses bazlı mobil reklam. Genç kullanıcılar SMS kullanımına çok yatkın iken büyük yaştaki kullanıcılar SMS yerine konuşmayı tercih edebiliyor.

Mobil kanallarda profilleme doğru hedef kitleye ulaşmada çok önemli bir faktördür. SMS kanalı gibi kanallar müşteri sayısı arttıkça maliyeti de artıracaktır. Hedeflediğimiz kitleden ne kadar dönüş alabildiğimiz önemli bir ölçüttür.

İlerleyen yazılarda bu başlıkların altlarını daha iyi doldurabilmek için uygulama örneklerini de paylaşmaya çalışacağız.

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın