Yeşilçam’da zaman zaman Hollywood esinlenmelerini görebiliyoruz. Filmleriyle zamanının hatta günümüzün sinema dünyasında çok önemli yere sahip olan Charlie Chaplin de kuşkusuz en çok etkilenen isimlerden biri olmuş. Türk Sinemasında önemli bir yere sahip olan, küçük büyük hepimizin çok çok sevdiği Kemal Sunal filmlerinde de Charlie Chaplin izlerini görebiliyoruz.
Tavsiye Filmler sayfasında dikkat ettiyseniz ağırlıklı olarak yabancı filmleri paylaşıyorum. Aslında listeye Kemal Sunal’ın birçok filmini ekleyebilirim ama yaşım itibariyle ben de Kemal Sunal filmleriyle büyüyen, hemen hemen bütün filmlerini izlemiş biri olarak listeye eklemeye gerek görmemiştim ama şimdi düşündüm de şimdiki küçük arkadaşlarımızın ne izlesem ya da ebeveynlerin ne izletsem gibi sorularına verilecek güzel yanıtlardan birinin Kemal Sunal filmleri olacağını düşünüyorum. Bir şekilde mutlaka izlemeleri gerektiğini düşünüyorum.
Gelelim 1931 yapımı Charlie Chaplin filmi olan City Ligths (Türkçe çevirisiyle Şehir Işıkları) filmi ile 1983 yapımı başrolünde Kemal Sunal’ın olduğu En Büyük Şaban filmleri arasındaki benzerliklere. Sessiz sinema dünyasının en önemli isimlerinden Charlie Chaplin bu filmde mimikleriyle çok önemli bir oyunculuk sergileyerek tüm duygu yükünü bize hissettirmeyi başarıyor.
City Lights Film Konusu:
Filmin konusuna gelirsek; Charlie Chaplin filmde bir türlü iş tutturamayan bir sokak serserisini canlandırmaktadır. İyi yürekli bu adam bir gün çok güzel ama görme engelli olan bir çiçek satıcısı ile karşılaşır ve oracıkta aşık olur. Kıza kendisini zengin biri olarak tanıtır.
Sokak serserisi olan adam, zengin bir adamı intiharın eşiğinden kurtarır ve onunla dost olur. Ne var ki bu zengin adam sarhoşken bu sokak serserisi ile sıkı bir dost olup onla eğlenirken, ayık bir haldeykense tamamen kişilik değiştirir ve sokak serserisini tanımaz bile. Sokak serserisi aşık olduğu çiçekçi kızın evinde ona kitap okuyacakken ev sahibinden gelen kağıdı görür. Eğer kira parasını yatırmazsa evden atılacağı yazılmaktadır. Zengin adamın arkadaşça davranıp sözler vermesinden cesaretlenen Charlie, adamın kapısını aşındırıp, sevdiği kızın gözlerinin görmesi için gerekli ameliyat parasını ödünç alabileceğini sanır. Hırsızlıkla da suçlanan fakir adam hapisten çıktığında çiçekçi kız ile tekrar karşılaşır ve kız olduğu ameliyat sayesinde artık görebilmektedir. Komedi tadında ilerleyen film final sahnesi ile damgasını vurur.
City Lights Film Fragmanı:
İki Film Arasındaki Benzerlikler:
Filmin konusunu okuduysanız konunun birebir En Büyük Şaban ile aynı olduğunu göreceksiniz. Filmi izlediğinizde de daha ilk sahnelerden benzerlikler gözünüzün önüne gelecektir, hatta sahneler birebir aynı bile diyebiliriz. İnternette biraz araştırma yapıınca 1983’teki Kemal Sunal filmi için intihal diyenler bile olmuş. Ben bunun ağır bir itham olduğunu düşünüyorum ve aksine sessiz sinema örneği olan filmin çok başarılı bir şekilde yerli ve sesli sinema örneğine uyarlandığını düşünüyorum. Kemal Sunal hakim olduğu mimiklerle Charlie Chaplin’in oyunculuğundan elbette etkilenmiş olabilir ama sadece bu filmde değil tüm filmlerinde başarılı oyunculuğunu ve bizi kimi zaman kahkahalara boğarken kimi zaman da ağlattığını unutmamamız gerekiyor. O filmler sayesinde çok şey öğrendiğimiz çok açık.
Benzerlik dedik ama filmi izlerken sahneler o kadar yakın ki birbirine bunu hemen göreceksiniz. Zengin adamı kurtarması, makarna yeme sahnesi, içki sahnesi, boks sahnesi, çiçekçi kız ile yakınlaşmalar hemen hemen aynı. Örnek videoyu da aşağıda paylaşıyorum.
Son olarak Charlie Chaplin The Kid (1921) filmi ile Kemal Sunal Garip (1986) filmleri arasında da benzerlikler olduğunu belirtelim. Bu da başka bir yazının konusu olsun.
Bol sinemalı günler 🙂