0

Oyunder /GameX Oyun Prototipleme Atölyesi

oyun-prototipleme-slide

Oyunder’in GameX 2014 kapsamında düzenlediği “Oyun Sektörüne Giriş Kiti” etkinliğinde Master BUG (Bahçeşehir University Game Lab) öğrencileri Sercan Altun ve Arda Çevik tarafından yönetilen Fiziksel Oyun Prototipleme Atölyesi etkinliğinin videoları yayınlandı.

İlk sunumda 5 Adımda Oyun Tasarımına yer verildi. Bu maddeler ve sunumda yer verilen açıklamalar sırasıyla aşağıdaki şekilde:

5 Adımda Oyun Tasarımı:

1. Fikirler

Oyun geliştiricisi olmayan ya da çok fazla oyun oynamayan kişilerde de oyun fikirleri olabilir. Fikir tek başına başarıya ulaşacağınızı garanti etmez.

2. Fikirler Paylaştıkça Gelişir

Oyun fikrinizi nasıl koruyacağınızdan ziyade o fikri paylaşıp başkalarının yorumlarını dikkate almak önemli. Ne kadar çok kişiyle paylaşılırsa fikir o kadar gelişme fırsatı bulur.

3. Fikirleriniz Çok Çirkin

Kötü fikirlerden ya da olumsuz aldığınız yorumlardan öğrenin ve daha iyisi için çabalayın.

4. O Bir Oyun Fikri Değil

Sadece hikaye kurgulamak bir oyun fikri yaratmaz. Estetik, teknoloji, mekanikler ve hikaye bu dörtlünün birleşimi olmalı ve 3 – 4 cümlede nasıl bir oyun olduğu anlaşılabilir olmalıdır.

5. Yaptığınız Oyuna Aşık Olmayın

Oyun içinize sinmiyorsa ya da başarısız olacağı açıksa gerektiğinde o oyun fikrini bırakmalısınız. 2 hafta üzerinde çalışıp bırakacağınız işler de çıkabilir. Bazı firmalar bu konuda değişik yöntemler izlemektedir. Örnek olarak birkaç oyun fikri için başlangıçta birer prototipleme yaparlar, ardından 1 ay boyunca o prototiplere bakmazlar. 1 ay sonra hala o fikir içlerine siniyorsa geliştirmeye devam ederler, sinmiyorsa vazgeçebilirler. Yeni başlayanlar ya da bütçesi az olanlar için bu sürenin daha kısa tutulması faydalı olacaktır.

Sunumu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Prototip ve Oyun Mekanikleri:

fiziksel-oyun-prototipleme

Yalın Girişim (The Lean Startup) modelinde ortaya çıkarılan MVP (Minimum Viable Product) bazı oyunlar için de uygulanabilir. Bir araba ürettiğimizi düşünelim. Arabayı çok az bir maliyet ile modellemeden (prototip oluşturmadan) doğrudan gerçek üretime başlarsak sonradan değişiklikleri yapmak çok daha maliyetli ya da imkansız bir hale gelebilir. Oyunlar için de benzer şekilde doğrudan kod yazma gibi maliyetlere girmeden bir prototip oluşturmak çok daha faydalı olacaktır. Prototiplerde estetik kaygısı güdülmez. Fikrimizi o prototip üzerinden genel olarak aktarabiliyorsak bu bizim için yeterli olacaktır. Bu prototip üzerinden kullanıcıların sevip sevmeyeceklerini anlayabilir, kendilerinden gelecek geri bildirimler ile oyun fikrimizi geliştirebilir ya da fikirden tamamen vazgeçebiliriz.

Oyun Mekanikleri

Geleceği Yazanlar Mobil Oyun Atölyesi Oyun Geliştirme 101 ve Oyun Geliştirme 201 eğitimleri arasında yer alan Oyun Konseptleri ve Temel Mekanikleri eğitiminde de oyun mekaniklerine değinilmişti. Bu sunumda da yer alan mekaniklere bakacak olursak:

  • Space >> Oyun nasıl bir çevrede (evrende) geçiyor?
  • Objects, Attributes, States >> Hangi nesnelerle etkileşim kurabiliyoruz? Oyunda hangi stateler olacak? (Örnek olarak; resim eşleştirme oyununda resmin açık ya da kapalı olması)
  • Actions >> Hangi aksiyonları uygulayabiliyoruz? (Örnek olarak; Super Mario’da daha çok zıplayarak ilerliyoruz.)
  • Rules >> Oyunun kuralları nelerdir? (Kaç canımız olacak? Tek seferde yapabileceğimiz hareket sayımız ve yönlerimiz neler olabilir? gibi)
  • Skills (Mental, Physical, Social) >> Karakterlerimizin yetenekleri örnek olarak verilebilir.
  • Chance >> (Örnek: Tavlada zarın kaç kaç geleceği ya da Poker’de gelecek kartlar)

Sunumu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Kaynak: (Eğitim sırasında yapılan prototipleri aşağıdaki sayfadan izleyebilirsiniz.)

Oyunder /GameX Oyun Prototipleme Atölyesi eğitimleri ve videoları yayınlandı

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın