0

Augmented Reality Nedir?

augmented-reality

Türkçe’ye “Artırılmış Gerçeklik” ya da “Zenginleştirilmiş Gerçeklik” olarak çevrilen Augmented Reality bulunduğumuz ortamdaki gerçek görüntü üzerine, gerçek zamanlı olarak 3 boyutlu model, animasyon, film, ses, gibi nesneler ekleyip, daha zenginleştirilmiş bir ortam sağlayan teknoloji olarak tanımlanabilir. Augmented Reality sayesinde etkileşim içinde olmak istediğimiz herhangi bir şeyi örneğin akıllı telefonlarda, ya da bilgisayarımızdaki bir kamera aracılığıyla, ya da bir perdede gerçek dünyada pozisyonlandırabilir ve işlevsel hale getirebiliriz. Yaratılan görüntü neredeyse gerçek dünyanın içindeymiş gibi gösterilebilir.

Augmented Reality gerçek dünya ile bilgisayar yardımıyla oluşturulan sanal gerçekliğin (Virtual Reality), gerçek zamanlı olarak kombinasyonunu ve aynı metrajda bulunmalarını hedeflemektedir. Örnek olarak Nokia Lumia için tasarlanan Augmented Reality Angry Birds diğer telefondaki Angry Birds oyunlarından ayrılıyor. Kuşlar oyuncuların önündeymiş gibi gözüküyor ve kuşlara vurarak oyun oynanıyor. Aslında yanınızda olmayan bir kişi de ekrandan çıkarak yanınızdaymış gibi sizinle dans edebiliyor ya da sanal bir hayvanla aynı karede fotoğraf çektirebiliyorsunuz.

2007’de Sony PlayStation 3 için Eye of Judgement adlı Augmented Reality bir oyun çıkarttı. Bu oyun kartlar ile oynanan bir strateji oyunuydu, kamera ile tutulan ya da farklı karelere konan kartlar algılanarak oyun oynanıyordu.

QR Codeların yaygınlaşması ile müzelerde ya da farklı ortamlarda kullanıldığı örnekleri görmüştük. QR Code okutulması sonucu bir web sayfasına yönlendirilebiliyor ya da bir video izleyebiliyoruz. Augmented Reality ile bulunan mekanda sıradan bir video izlemekten daha ötesine giderek sanki gerçek objeler ya da canlılar varmış gibi görebiliyoruz. Kullanım alanı oldukça geniş, örnekleri çoğaltabiliriz. Bir dergi ya da kitap okurken telefonunuzun kamerasını görsellere tuttuğunuzda görsellerin 3 boyutlu olarak önünüzde görünmesi, hareket etmeleri sağlanabilir. Küçüklere masal okumakla kalmayıp karakterleri izlemelerini sağlayabilirsiniz.

Aşağıda izleyeceğiniz BBC Frozen Planet videosunda insanlar Augmented Reality ile sanal ve gerçeği ayırt etmekte zorlanıyor, hayvanları yanlarındaymış gibi hissediyor, onları tutmaya ve sevmeye çalışıyorlar.

Aşağıdaki örnekte Transformers, We are autobots videosunda kullanıcı ekranın karşısına geçtiğinde kafasına otomatik olarak Optimus Prime’ın kafası yerleştiriliyor.

Arox Bilişim – Trump Towers Walt Disney Uygulamasını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Diğer yazılarımızda Augmented Reality oyunlar için hazırlanan ürünlere de değineceğiz.

Augmented Reality ilginç örnekleri http://www.arox.net/augmented_reality.html sayfasında görebilirsiniz.

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın