Aslında yazının başlığını Ezel dizisinin Monte Kristo Kontu filmi ile benzerliği olarak ifade etsem daha doğru olabilir. Çünkü filmin yeni versiyonu bile 2002 yılı yapımı olduğundan Ezel’den daha önce bir yapım. Kitap ise çok daha eski, 1844 yılına ait.
Özellikle Tuncel Kurtiz’in canlandırdığı Ramiz Dayı karakterleri ile beğenileri toplayan Ezel, aslında Monte Kristo Kontu kitabından esinlenilmiş bir hikayedir. Yazının devamında önce konuları hatırlayarak bir giriş yapalım.
Monte Kristo Kontu Filminin ve Kitabın Konusu:
Monte Kristo Kontu kitabı, Alexandre Dumas’ın tarihi macera türünde yazdığı romanıdır. Üç Silahşörler ile birlikte yazarın başyapıtlarından biri olduğu kabul edilen eserin, Alexandre Dumas ile Auguste Maquet ile ortaklaşa çalışmanın üründür. 1844 yılında yazımını bitirmesinden sonraki 2 yılda, 18 bölümlü bir seri olarak yayınlanmıştır. Romanda yer alan olaylar 1815 – 1839 yıllarında Fransa, İtalya ve bazı Akdeniz adalarında geçer; her şeyi bilen, her şeyi gören ve her yerde olan bir anlatıcı tarafından verilir. Düşmanlarının hazırladığı bir tuzakla suçsuz yere hapse atılan Edmond Dantes’in 14 yıllık mahkumiyetten sonra, felaketine neden olanlardan intikam almasını konu edinir. Olay örgüsü Monte Kristo Kontu, Edmond Dantes, Morrel, Mercedes, Villefort, Caderousse, Fernand adlı roman kişileri ve çocukları etrafında gelişir.
Monte Kristo Kontu Film Fragmanı:
Ezel Dizisinin Konusu:
Ezel, Türk drama ve aksiyon türündeki televizyon dizisidir. “İhanet onları ayırdı, intikam birleştirecek.” sloganıyla 28 Eylül 2009’da başlamıştır.
Ömer Uçar (İsmail Filiz), bir tamirhanede çırak olarak çalışmakta ve ailesiyle birlikte mütevazi bir hayat sürdürmektedir. Babası Mümtaz Bey (Beyazıt Gülercan) marangoz ve aile şerefine çok dikkat eden, dürüstçe yaşamayı kendine ilke edinmiş bir insandır. Annesi Meliha Hanım (İpek Bilgin) görme özürlü ama sezgileri çok kuvvetli bir kadındır. Ömer etrafındakilere çok çabuk inanan ve güvenen birisidir. Tamirhanedeki abisi saydığı Kerpeten Ali (Barış Falay) ve çocukluktan arkadaşı olan Cengiz (Yiğit Özşener) en yakın arkadaşlarıdır. Ve bir de uğruna canını verebileceği, aşık olduğu Eyşan’ı (Cansu Dere) vardır.
Eyşan’ın kardeşi Bahar hastadır ve yüksek maliyetli bir tedaviye gereksinimi vardır. Eyşan’ın babası (Salih Kalyon) ise gereken parayı bulacakları bir plan yapmıştır. Bu plana göre bir kumarhane soygunu yapılacaktır ve bu iş için dört kişi gerekmektedir. Birinci kişi (Cengiz) bilgi sızdıracak , ikinci kişi (Kerpeten Ali) cinayet işleyecek kadar gözü kara olacaktır. Üçüncü kişi, tüm suçun atılacağı saf biri olacaktır (Ömer) ve dördüncü kişi bütün bu organizasyonu sağlayacak, gerekirse yalan söyleyebilecektir (Eyşan).
Soygun başarıyla gerçekleşir ve plan sorunsuz bir şekilde işler. Ömer soygun ve cinayetten hapse girmiş; Ali, Cengiz ve Eyşan ise zengin olmuştur. Ömer, hapishanede sonuna kadar güvendiği insanlardan yediği bu darbenin acısıyla, kafasını kemiren sorularla uğraşırken birisi ona yardım elini uzatmıştır. Bu kişi Ramiz Karaeski’dir (Tuncel Kurtiz). Ramiz hayatın şifresini çözmüş biridir. Zenginliği de fakirliği de yaşamıştır. Uzattığı ele cevap alan Ramiz, hapishanede Ömer’e hocalık yapmaya başlamış, gözünün açılmasını sağlamıştır.
Ramiz Dayı’nın önderliğinde artık Ömer yeni bir kişiliğe bürünecek, Ezel olarak intikam alacak bir seviyeye gelecek ve bundan sonra intikam senaryosu işlenmeye başlanacaktır.
Ezel artık eski dostlarının arasındayken onlara intikam alma duygusuyla ve nefretle bakar.
Monte Kristo Kontu Filminin Ezel Dizisi ve Yeşilçam ile Benzerliği Neler?
Monte Kristo için 1934 yılı yapımı olan film de var ama ben 2002 yılındaki filmi dikkate alacağım daha çok. Monte Kristo Kontu’nun konusunu okuduğunuzda zaten Ezel’e ilham kaynağı olduğunu görmüş olmalısınız. Benzerlik de burada başlıyor zaten.
Filmde Edmond Dantes’in Ezel’de karşılığının Ömer yani Ezel karakteri olduğunu; Dantes’e hapisten kaçmasına, kılıçla dövüşmeyi öğrenmesine ve kitaplar okutarak entellektüel biri olmasına yardım eden yaşlı adamın Ezel’de Ramiz Dayı’ya karşılık geldiğini; Fernand Mondego’nun karşılığınınsa Cengiz olduğunu kolayca görebiliyoruz. Birebir aynı kurguyu yapmasalar da yine Mercedes’i Eyşan ile eşleştirebiliriz.
Yeşilçam derken de aslında Cüneyt Arkın‘ın tarihi filmlerinden bahsetmek istiyorum. Edmond Dantes’in hapisten kaçmasına yardım eden yaşlı adamın ölüp yerine Edmond’ın çıkartılması, Cüneyt Arkın’ın Battal Gazi’nin İntikamı filminde Musa Baba’nın kendini öldürmesi sonucunda Battal Gazi’nin hapisten kaçışıyla aynı. Bu nedenle Monte Kristo filmini izlediğinizde hemen bu sahne gözünüzde canlanacaktır 🙂
İnternette de araştırma yaparken şuna rastladım. Ali Atıf Bir Ezel dizisini çekenlere şöyle seslenmiş; “Üniversitede reklam ve rekabet dersi veren bir öğretim üyesi olarak Ezel’i hazırlarken hangi projeden esinlendiğinizi atladım sanmayın… İşin farkındayım.”.
Kaynaklar:
Kitabın, filmin ve dizinin konularını yazarken Vikipedi’den yararlandığımı da belirteyim. Benzerlikler kısmını ise filmi izlediğimde farkedince geç de olsa paylaşmak istedim 🙂
Monte Kristo Kontu – Vikipedi
Ezel – Vikipedi