Yanlış hatırlamıyorsam Gamification (Oyunlaştırma) kavramını ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi’nde Digital Marketing dersinde Adnan Veysel Ertemel hocamızdan duymuştum. Yaptığı sunum sırasında Dikkat Ekonomisi (Attention Economy), Davranış Değişikliği gibi konulardan bahsederken Gamification başlığını görünce bir anda şaşırıp dikkat kesildiğimi ve “Bu konu tam benlik!” dediğimi hatırlıyorum. Sanırım bu ders benim için oyunlaştırma konusundaki yolculuğumun başlangıcıydı.
Yüksek lisans bitirme tezimin konusunu Eğitimde Oyunlaştırma alanında seçtikten sonra yollarımız Türkiye’deki ilk oyunlaştırma kitabının yazarı olan Ercan Altuğ Yılmaz ile kesişti. Kendisinin çok katkı sağladığı çalışmamda bu alandaki önemli isimlerden olan Yavuz Samur, Ali Cevat Ünsal ve Nihat Baran Menteş ile de tanışmamı sağlamıştı. Kişisel olarak çok katkı aldığım bu dönemden sonra oyunlaştırma hayatımın hep bir parçası olmaya devam etti.
Oyunlaştırma konusunda çok fikriniz yoksa ya da Ercan Altuğ Yılmaz kimdir diyorsanız olayı biraz baştan alalım. Aşağıdaki TedX konuşmasını izleyerek başlayabilirsiniz. Zaten biliyorum, tanıyorum diyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz 🙂
Geçen yıl Ercan Altuğ Yılmaz çok önemli bir konferansın gerçekleşmesine imza atmıştı. GamFed Dünya Oyunlaştırma Federasyonu 1. Türkiye Konferansı ilk etkinlik olmasına rağmen, yakaladığı başarıyla bir sonraki organizasyon için de beklentileri artırmıştı.
İkinci organizasyonun hazırlıkları başlarken ben de destek sağlayabilmek adına gönüllüler arasında yerimi aldım. Doktora derslerimin yoğunluğu, iş değişikliği ve lokasyon dezavantajım gibi konulardan maalesef neredeyse hiç destek sağlayamasam da birkaç toplantıya katılma ve hazırlıkları yakından takip etme fırsatı yakaladım. Gönüllü ekibin enerjisi, çalışkanlılığı, birlikte uyum içinde hareket etmeleri zaten ikinci etkinliğin çok güzel geçeceğinin sinyallerini veriyordu.
Etkinlik öncesi çalışmalara bakarsak #cometogamfed etiketiyle başlayan sosyal medya paylaşımlarında program hakkında bilgiler verilmiş ve konuşmacılar duyurulmuştu. Bu yıl şüphesiz en çok ses getiren konuşmacıların başında Octalysis Framework kurucusu Yu-kai Chou geliyordu. Hem framework hakkında bilgi verdiği yaklaşık 30 dakikalık sunumu hem de iki ayrı sınıf ile yaptığı workshoplar ile Gamfed Türkiye’nin bu etkinliğe ne kadar önem verdiği görülmüş oldu.
GamFed Turkey aracılığıyla Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu ikinci etkinlikte sadece Yu-kai Chou değil; Will Stuart Jones, Guy Halfteck, Olcayto Cengiz, Zehra Öney, Umut Sav, Alper Toper, Fırat İçmeli gibi isimler de vardı. Panellerde de Uğur Batı gibi renkli kişilikler vardı. Sosyal sorumluluk, espor, eğitimde oyunlaştırma, oyunlaştırma ile girişimcilik panelleri de önemli katılımcılar ile gerçekleştirildi. Türkiye’de Oyunlaştırma Projelerinden adlı panelde YemekSepeti ve ING Bankası gibi önemli firmaların uygulamış olduğu oyunlaştırma projeleri hakkında bilgiler paylaşılması da konunun ciddiyetini ve oyunlaştırmanın profesyonel hayatta nasıl kullanılabileceğini gösteren örneklerdendi.
THY, BAU BUG, Netmarble, OYUNDER, Tezgahçılar ve daha birçok sponsorun destek olduğu bu etkinlikte katılımcılar, panellere ve workshoplara katılmanın yanı sıra standları da gezme fırsatı yakaladılar. Bazı standlardaki oyunlara da katılma fırsatı yakalayanlar arasında çeşitli ödüller kazananlar da oldu.
Sunucularımız da bir harikaydı. Paneller sırasında nefes alan sunucumuz Ali Cevat Ünsal yanıma gelmişken selfie çekmeden olmazdı 🙂 Bu arada paneller sırasında kapıdan girerken beni görmüş olabilirsiniz, ortamın sessizliğini sağlamak adına kapıyı kapalı tutmaya gayret ettim, umarım başarabilmişimdir 🙂
Oyunlaştırma etkinliğinin sunucusu da #oyunlastirma uzmanı olur 😉 #gamfed @GamFedTurkey @alicevatunsal pic.twitter.com/iKFzH8NmgI
— Volkan SEL (@volkan_sel) June 3, 2018
Etkinliğin bazı aksaklıkları olmuş olabilir. Standların olduğu bölümün darlığı, yine bu alanda havalandırmanın yetersizliği, workshopların panel alanından farklı bir yerde olması bunlara örnek verilebilir ancak bir sonraki etkinlikte kesinlikle iyileştirilebilecek konular diyebilirim rahatlıkla. Etkinliğin dolu dolu içeriğine ve konuşmacılara bakınca içeriğin tüm bu sorunları kolaylıkla kapattığını söyleyebilirim kendi adıma.
Vee bu etkinliğin gerçekleşmesinde rol alan gönüllüler 🙂 Başta Ercan Altuğ Yılmaz olmak üzere herkese teşekkür ederim. Bu kadar insanı aynı amaç etrafında toplamak kolay bir iş değil.
Etkinlik bitti mi sandınız? Game oooonnn! 🙂
Konferans bitince bitti mi sandınız? Bitmez… Rockstar Yu-Kai Chou, 30'dan fazla gönüllüden oluşan #GamFedTurkey ekibimize tatlı bir mesaj göndermiş, sizlerle de paylaşmak istedik 😊😎
Game ooooonnnnnn!!!! 🔥👾🎲🃏📛 #oyunlastirma #oyunlaştırma #gameon #cometogamefed @ercanaltug pic.twitter.com/5qHxAlBkTh— GamFed Türkiye (@GamFedTurkey) June 4, 2018