Oyun Dünyasına Yön Vermiş Oyunlar yazımda oyun dünyasında önemli bir yere sahip olan Prince of Persia‘nın 1989 yılındaki ilk oyununa da yer vermiştim. Bu oyunda kullanılan Motion Capture teknolojisinin kendisinden sonra gelen birçok oyunda da kullanılmaya başlandığını belirtmiştik. Gelin şimdi hem serinin bu ilk oyunun konusuna hem de geliştiricinin nasıl bu oyunu yaptığına göz atalım.
Oyunun Türü:
Prince of Persia, 1989 yılında Jordan Mechner tarafından geliştirilen Platform türünde oyundur.
Konusu:
Bir gün, Pers Sultan’ı yabancı topraklara savaşmaya gider ve ülkeyi yönetmek için yerini veziri Jaffar’a bırakır. Pers Veziri Jaffar Prenses’in babası uzaktayken ülkeyi ele geçirmeyi, tahtın sahibi olmayı arzular ve bunu başarabilmek için, isimsiz kahramanımızın aşık olduğu Prenses ile evlenmek ister. Jaffar, Prenses’i odasına kilitler ve ona “Bir saat içinde ya benimle evlenirsin ya da ölürsün.” şeklinde iki seçenek sunar.
Biz de yabancı bir ülkeden İran’a yolculuk eden isimsiz kahramanımızı canlandırmaktayız. Pers Prensesi’ne aşık olan kahramanımızın, Prenses’i kurtarabilmesi için sadece 1 saati vardır. Bu zaman kısıtlaması ve 3 can hakkımız ile 14 levelden oluşan zorlu serüvenimiz başlar. Amacımız Prenses’in hapsolduğu kulenin tepesine tırmanmak ve Prenses’i kurtarmaktır. Prenses’in odası, Jaffar tarafından korunmaktadır.
Evet konumuz 1985’te yayınlanan Super Mario Bros’ta olduğu gibi Prenses’i kötülerin elinden kurtarmak diyebiliriz 🙂
Oyun Yapım Aşaması:
1987 yılında Metal Gear oyunu ile birlikte yere yatarak ilerlemek gibi yenilikler görmüştük. Prince of Persia’da ise oyuncunun hareketlerinin çok gerçekçi olduğuıu gözlemledik. Oyunun ilginç yönü de burada başlıyor zaten. Silah yerine kılıç kullanmak, uzun boşluklardan atlamak, gerçekçi tırmanış ve zıplayış, zamanın önemini kavratmayı başarmak gibi önemli işler başarmıştı.
Jordan Mechner tüm hareketlerin gerçekteki gibi göründüğünden emin olmak için saatlerce küçük kardeşi David’in beyaz kıyafetle koşma ve atlama filmi üzerinde çalışırken rotoscoping olarak adlandırılan bir yöntemi kullanmış. Mechner kendi Youtube sayfasında yer verdiği Making of Prince of Persia adlı videoda bu teknolojiyi nasıl kullandığını o zaman çektiği videolar üzerinden anlatmış.
Bu videoyu kesinlikle izlemenizi öneririm. Oyunun final sahnesindeki kılıç düellosu gerçekten o dönem çok güzel aktarılmış.
Mechner kendi bloğunda http://www.jordanmechner.com/projects/prince-of-persia/ sayfasında ayrıca oyun yapımını anlattığı bir de PDF ve diğer formatlarda bulabileceğiniz bir kitap da yayınlıyor. Kapak fotoğrafını yazının başında kullandığım 330 sayfalık bu kitabın 42 sayfasına buradan göz atmanız mümkün.
Mechner’in blogunda gezerken 1984 yılında hazırladığı Karateka oyununa da mutlaka bakmanızı öneririm 🙂 Prince of Persia’dan yaklaşık 5 yıl önce olan bu oyunda da dövüş sistemini ve oyunu nasıl hazırladığını yine blogunda anlatmış Mechner. Karateka’nın Steam’de yeniden uyarlanmış modern halini de inceleyebilirsiniz.
Bol oyunlu günler 🙂