0

Dijital Darwinizm

dijital-darwinizm-tom-goodwin-kitap-incelemesi

İş Dünyasının Dijital Sonrası Çağa Uyum Kılavuzu

Yuval Noah Harari’nin Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens ve Charles Darwin’in Türlerin Kökeni kitaplarını okuduktan sonra sık sık karşıma reklam olarak çıkmaya başlayan Dijital Darwinizm adlı bu kitap, isminde Darwinizm geçiyor olması nedeniyle bende büyük bir merak uyandırmıştı. Kitabın yazarı Tom Goodwin, okurların ilgisini çekecek oldukça güzel bir isim seçmiş diyebilirim.

Dijital Darwinizm, ismi gereği bizi teknoloji alanında geçmişten günümüze kadar bir tarih yolculuğuna çıkaracak diye bekliyoruz. Sonra da gelecek üzerine tahminlerde bulunacaktır diye umuyoruz. Sizi bilmem ama en azından kitabı okumadan önce bende çağrıştırdığı şeyler bunlar olmuştu. Peki kitap gerçekten bu şekilde mi? İçindekiler bölümüne bakarsanız bu soruya “Kısmen evet.” diyebilirim. Kitap 3 (üç) ana kısımdan oluşuyor ve tahmin edeceğiniz üzere ilk kısımda geçmişten; ikinci kısımda şimdiden ve üçüncü kısımda gelecekten bahsediyor.

Continue Reading

0

Mega Tech 2050’de Teknoloji – Daniel Franklin

megatech-2050-daniel-franklin-kitap-inceleme

Biz 2023’ü bekliyorduk, nereden çıktı bu 2050?

Yazımın alt başlığını ciddiye almayın lütfen 🙂 2023 yakın bir tarih ve kendisinden pek beklentim yok. Son dönemde okuduğum kitaplarda genelde 2050 yılı vurgusu var, bu yüzyılın tam ortası diye mi bu yılı kullanıyorlar yoksa fütüristler kehanetlerini(!) biraz zaman kazanmak için mi bu yıla adreslemeye çalışıyorlar bilemedim.

Yine de kitapta geçen şu cümlelere yer verirsem neden 2023’ü hatırlattığımı açıklamama gerek kalmaz diye tahmin ediyorum. “2050’ye kadar akıbetimiz hükümetlerin kararları, şirketlerin stratejileri ve bireylerin tercihleriyle de şekillenecektir. Megatech’ten en iyi şekilde yararlanmak hepimize bağlı. (Mega Tech, Syf:15)”

Neyse biz gelelim kitaba… Kitabın ilk sayfalarında Katkıda Bulunanlar bölümünde çok sayıda isim yer alıyor. Çoğumuza en tanıdık gelen isim Bill Gates’in eşi Melinda Gates olabilir.

Continue Reading

0

(Kitap İnceleme) Kurumsal Kobaylar – Dan Lyons

kurumsal-kobaylar-dan-lyons-kitap

İş hayatında mutsuzluk uygulamaları…

İşte sizi işinizden soğutacak bir kitap! Daha yazının başında bu kitabın ismini ve kapak fotoğrafını çok beğendiğimi söylemeliyim.Yeşil zemin üzerine siyah ve beyaz tonlarda değişik bir havası var. Kobay olarak paylaşılan görsel de sağ ve sol omuzlarımıza binen yükleri dengelemeye çalışan işçileri (ben bunu biraz da özel hayatla iş hayatını dengelemeye çalışan işçiler gibi yorumluyorum) temsil ediyor gibi.

Bir kitap incelemesi için tuhaf cümlelerle başlamış olabilirim ama kitabın bana hissettirdiklerini paylaşmak istedim öncelikle 🙂 Silikon Vadisi dizisinin senaristi Dan Lyons’ın Kurumsal Kobaylar adlı kitabına geçmeden önce, çalışma üzerine genel fikirlerin yer aldığı Çalışmanın Mitolojisi — Peter Fleming yazımı da incelemenizde büyük fayda var. Tam da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda paylaştığım o yazıda çalışma hayatı ile ilgili önemli noktaları irdelemeye çalışmıştım. O yazıda aktardıklarımla bu kitap için söyleyeceklerim birbirini tamamlayan konular olacak.

Continue Reading

7

Red Dead Redemption 2 Hikayesi

red-dead-redemption-2-hikaye

“We’re Thieves, In A World That Don’t Want Us No More…”

Daha önce Red Dead Redemption Hikayesi yazımda ilk oyunun hikayesine ayrıntılı şekilde değinmiş, karakterleri tanıtmaya çalışmış ve ikinci oyuna başlayacaklar için güzel bir rehber sunmaya çalışmıştım. O yazımı okuduysanız ya da ilk oyunla ilgili bilgileriniz tazeyse ya da ikinci oyunu aslında oynadım ama üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyorum diyorsanız bu yazı tam size göre.

Bu arada Red Dead Redemption için ilk oyun dedim ama aslında Red Dead Revolver ilk oyun, Red Dead Redemption ise Red Dead ismiyle gelen 2. oyun gibi gösterilebiliyor. Red Dead Revolver’ın şu an Red Dead Redemption serisine hikaye olarak etkisi bulunmadığından ben yine Red Dead Redemption’a ilk oyun demeye devam edeceğim bu yazıda.

İlk oyun, yani Red Dead Redemption, 1911 yılının Vahşi Batı’sında, ABD ile Meksika sınırları civarında geçiyordu. Ana karakterimiz John Marston, Van der Linde çetesinin eski bir mensubuydu. İkinci oyun RDR2 ise ilk oyunun 12 yıl öncesine, 1899 yılına gidiyor. Şöyle ufak bir timeline çizmeye çalışırsak;

Continue Reading

0

Red Dead Redemption Hikayesi

red-dead-redemption-1-hikaye

Sağlam bir hikayesi olan oyunlara bayılıyorum. Sinematik bir dille ve harika müziklerle de süslenmişse daha bir fazla seviyorum bu oyunları. Oynanış da istediğim gibiyse tadından yenmiyor. Benim için işte böyle bir oyun Red Dead Redemption. Kimilerine göre de GTA’nın atlar üzerinde gezdiğimiz Vahşi Batı versiyonu.

Xbox Game Pass’e 7 Mayıs 2020 tarihinde geleceği duyurulan Red Dead Redemption 2 haberini gördükten sonra neden ilk oyunun hikayesini hatırlatmayım dedim kendi kendime. En azından ikinci oyuna başlamadan önce unuttuğunuz karakterler varsa ya da hikayede hatırlamadığınız önemli anlar varsa şöyle bir hatırlatayalım ve gelin biraz Red Dead Redemption (kısaca RDR olarak da bilinir) övelim diyorum.

Continue Reading

0

(Kitap İnceleme) Çalışmanın Mitolojisi - Peter Fleming

calismanin-mitolojisi-peter-fleming-kitap

Kapitalizm kendine rağmen nasıl ayakta kalıyor?

Salgın günlerinden önce okuduğum Peter Fleming’in Çalışmanın Mitolojisi adlı kitabının alt başlığında bu soru geçiyor: “Kapitalizm kendine rağmen nasıl ayakta kalıyor?” Şimdi düşünüyorum da galiba kitabı tam da kapitalizm için ilginç bir geçiş döneminde okumuşum. Çünkü Serdar Kuzuloğlu’nun Youtube kanalındaki videoyu izlerseniz, kitabın arka kapağındaki soru birazcık şuna dönüşüyor: “Kapitalizmin sonuna mı geldik?

Yanlış hatırlamıyorsam Çalışmanın Mitolojisi kitabını Serdar Kuzuloğlu’nun konuk olduğu bir programda aktardığı tavsiyeleri arasında gördükten sonra almıştım. Yer yer güzel bölümleri olan ama okuyup bitirmekte zorlandığım bir kitap oldu Çalışmanın Mitolojisi. Bu nedenle önemli gördüğüm bu bölümlerle ilgili alıntılar da yaparak ilerlemeye çalışacağım yazının devamında.

Continue Reading