0

Batman v Superman: Adaletin Şafağı Filmi

batman-v-superman-adaletin-safagi-banner

Filmi izleyeli epey oldu; ancak yine de filme doyamayanlar için inceleme yazısı yazmak istedim. Biraz abartarak filmi önce 3D, ardından da 4DX formatında izledim. Böylece hem filmle ilgili yorumlarımı hem de 3D ile 4DX formatlarında aldığım farklı tatları aktarma şansı yakaladım.

Marvel’ın süper kahramanlarını Avengers filmleri ile toplaması üzerine, DC de Justice Leauge ekibini toplamak üzere ilk film olan Batman v Superman: Adaletin Şafağı (orijinal adıyla Batman v Superman: Dawn of Justice) ile geldi.

Film vizyona girmeden önce, yayınlanan fragmanlarıyla bizi bir hayli heyecanlandırmıştı ve “Batman ve Superman dövüşecek mi? Hangisi kazanacak?” gibi sorularla bizi baş başa bırakmıştı. Film nasıl olmuş, neleri güzel yapmış, neler eksik (izlemeyenler için maalesef biraz spoilerlı bir şekilde) inceleyelim. Filmi izlemediyseniz yazının devamını okumanızı çok tavsiye etmeyeceğim bu nedenle, ama izledikten sonra mutlaka okuyunuz 🙂

Filmin Konusu:

Man of Steel filminde izlediğimiz üzere Superman kendi gezegeninde değil, dünyada yaşayarak dünyanın yaşam koşullarına uyum sağlamıştı. Güçlerini kötüye kullanmamak, insanları korkutmamak için elinden geleni yapıyordu. Bazı insanlar tarafından tanrılaştırılan, kurtarıcı olarak görülen Superman, artık bazıları içinse dünyanın ve insanlığın sonunu getirebilecek güce sahip bir tehdit olarak görülmeye başlar.

Bruce Wayne yani Batman de Superman’i büyük bir tehdit olarak görenlerdendir ve onun verdiği zararları düzeltebilmek için Gotham’dan Metropolis’e gelir. Bu ikili arasında mücadele başlarken Lex Luthor’un yarattığı Doomsday bütün Metropolis için en büyük düşman haline gelince, Wonder Woman’ın da yardımıyla onu alt etmek için güçlerini birleştirirler.

Fragman:

Oyuncu Kadrosu:

Man of Steel filminde de başrolü oynayan Henry Cavill Clark Kent yani Superman rolünde, Bruce Wayne yani Batman rolünde Ben Affleck, Wonder Woman rolünde Gal Gadot, Lois Lane rolünde Amy Adams yer alırken; jokerin yerini doldurmaya çalışan kötü karakterimiz Lex Luthor rolünde ise Jesse Eisenberg yer alıyor.

Lois Lane rolü bana sıkıcı geldiğinden kendisinden çok bahsetmeyeceğim. Yeni Alfred ise oldukça espriliydi 🙂

Superman rolüyle Henry Cavill

henry-cavill-superman-clark-kent

Monte Cristo Kontu filminde küçük bir çocuk olarak gördüğüm Henry Cavill’ın bir gün Superman olacağını tahmin edemezdim 🙂 The Man From UNCLE’da yakışıklı, zeki ve çapkın bir ajanı başarıyla oynayan, yakın zamanda da James Bond filmlerinde yer almak istediğini öğrendiğimiz Henry Cavill, Man of Steel’de Superman karakteriyle karşımıza çıkmıştı. Batman v Superman filminde de gördük ki Superman olmak ona çok yakışıyor.

Batman rolüyle Ben Affleck

ben-affleck-bruce-wayne-batman

Yeni Batman açıklanınca Batfleck geyiklerinin başlamasına sebep olan, herkesin endişeyle baktığı Ben Affleck bence hem Bruce Wayne hem de Batman rolüne yakışmış. Batman kıyafeti içerisinde oldukça iri gözükmesi ve uzun boyuyla oldukça heybetli gözüken bir Batman izledim. Bu arada Superman niye daha uzun değil, Batman daha mı süper yoksa, ben niye takıldım buna bu kadar yahu 🙂

Wonder Woman rolüyle Gal Gadot

gal-gadot-wonder-woman

Wonder Woman filme çok iyi dahil edilememiş diye düşünüyorum, sanki kurgusu biraz aceleye getirilmiş. Yine de savaş sahnesinde süper kahraman kıyafetiyle sahneye muhteşem bir müzikle girdiği anda çok fena olacağının sinyallerini verdi Gal Gadot 🙂 Albümdeki “Is She With You” müziği diyorum, dinleyiniz efendim 🙂

Lex Luthor rolünde Jesse Eisenberg

lex-luthor

The Social Network ve Now You See Me filmlerinden tanıdığımız Jesse Eisenberg, filmde zaman zaman oldukça iyi performans sergilediği sahnelerle karşımıza çıkıyor. Filmde Lex’in kötü bir karakter olduğunu anlıyoruz; ancak filmin biraz kopuk sahneleri nedeniyle neden böyle şeyler yaptığını anlamakta güçlük çekiyoruz.

Filmin Müzikleri:

Hans Zimmer demek yeterli galiba 🙂 Hans Zimmer ve Junkie XL tarafından hazırlanan müzikler filmi gerçekten çok çok keyifli kılıyor. Aksiyon ağırlıklı bu müzikleri Spotify üzerinden de dinleyebilirsiniz.

Yönetmen:

Filmin yönetmen koltuğunda Zack Snyder oturuyor. Filmin başlangıç sahnesinden itibaren yeteneğini gösteren Snyder, sahneler tek tek değerlendirildiğinde şahane bir yönetmenlik sergiliyor; ancak bu sahneleri bir araya getirdiğimizde DC Comics okumamış izleyiciler için kurgusal anlatımda eksiklikler barındırıyor diyebilirim. Yazının devamında bunlara değinmeye çalışacağım.

Filmin Artıları ve Eksileri:

Filmin artıları arasında süper kahramanların başarılı oyunculuklarını, filmin müziklerini ve harika aksiyon sahnelerini sayabiliriz.

Eksilerine geçtiğimizde ise söylemem, tekrar etmem gereken birkaç nokta var, şimdi bunlara göz atalım.

Batman V. Superman: Dawn Of Justice

Ben mi gözden kaçırıyorum anlamış değilim ama Superman birilerini alevler arasından kurtarırken insanlar bunu görüyor, haberlere konu oluyor; ancak gazetecilik işinde çalışan bu gözlüklü adamı nasıl olur da kimse Superman’e benzetmiyor? Bir gözlük insanı bu kadar mı değiştirir? Vee bununla ilgili bir ekşisözlük yazısı da buldum, şöyle bir açıklama girmiş bir arkadaş: “Superman’in yaratıcıları, taktığı gözlüğün kriptondan gelen uzay gemisinin maddesinden yapıldığı ve bu nedenle karşısındaki kişinin Clark Kent’i normal göründüğü gibi algılayamamasına neden olduğu yönünde açıklama yapmışlardır.”

superman-court-bomb

Superman, mahkemedeki bombanın patladığı sahnede ortamda bomba olduğunu anlayamıyor. Bu sahnede Superman izleyiciler için de kötü izlenimden çıkarak iyi biri olduğunu hissettiren tarafa geçiyor, ancak bu bombayı farkedememiş olması ve kendine kızması biraz garip.

batman-v-superman-martha-jokes

Filmin en absurd yeri ise Batman’in Superman’i öldürmek üzereyken “Martha” ismini duyunca kendi annesini hatırlaması ve düşman olarak gördüğü Superman’e karşı çok çok hızlı bir şekilde tavır değiştirerek “İyi o zaman ben senin anneni kurtarıp geleyim.” gibi bir moda girmesi garip olmuş. Biraz daha yaratıcı bir şey bulunabilirdi. Bu kadar geyik yapılmasına neden malzeme verdiler ki? Superman Lois’i anında kurtarırken niye annesini kurtarmaya kendisi gitmeyip Batman’in gitmesine izin verip riske atıyor ki durumu? Annesini kurtarıp ondan sonra Lex’in yanına gidebilirdi.

bruce-wayne-wonder-woman

Wonder Woman güzel bir karakter; ancak filme aceleci bir şekilde eklenmeye çalışılmış gibi. Bruce Wayne iletişime geçmek için bir ergen edasında attığı maillerle biraz komik duruma düşmüş gibi geldi bana. Mailde yer alan diğer kahramanların, (Aquaman, Flash ve Cyborg) maildeki videolarla izlenme sahnesi biraz uzun ve sıkıcı sahnelerden geldi bana. Wonder Woman konusunu kapatmadan yukarıdaki görselde film sırasında çalan Dmitri Shostakovich – The Second Waltz müziğini de çok sevdiğimi söylemeden geçmeyeyim. 🙂

Kesik sahneler nedeniyle Lex’in Zod’un cesedine neden erişebilir bir güçte olduğunu ve neden Batman’i öldürmek istediğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Filmde bu sahnelere yer verilmemiş, galiba Lois’in ekonomik uçak sohbeti daha önemli bulunmuş, ne bileyim garip.

Superman’in babasını (üvey babası diyelim) gördüğü sahne ya da rüya kopuk bir sahne gibiydi. Bruce Wayne rüyasında sanırım Flash’ı gördü, muhtemelen Flash gelecekten gelerek bir uyarıda bulunmaya çalıştı. Bu anlamlıydı ama Superman’in rüyasında pek bir anlam bulamadım.

Eksilere çok değindim gibi oldu ama bunlara rağmen filmden çok çok keyif aldım. Bir sonraki muhtemelen Superman tıpkı İsa gibi tekrar dirilecek. Diğer DC karakterleri de yeni filmde yerlerini alacak.

3D ile 4DX Formatındaki Farklar:

batman-v-superman-4dx

Bu yazıyı yazdığım tarihte filmin 4DX formatında son haftasına girdiğini hatırlatayım öncelikle. Kaçırmayınız derim.

Filmi 4DX formatında izlemek kesinlikle çok zevkli. Hareketli koltuklar, gökyüzünün aydınlandığı sahnelerde sinema salonunun da birden aydınlanması, dövüş sahnelerinde koltukların titremesi, rüzgarlı sahnelerde o rüzgarı hissetmeniz, özellikle araba kullanılan sahnelerde arabanın aldığı yöne doğru yönelmeniz filmin içerisinde yer almanızı sağlıyor. Bunlar güzel ama nedense bir yerden sonra daha çok aksiyona odaklanmaya başlıyorsunuz sanki ve bu da filmin konusunu kaçırmanıza sebep oluyor. Önce 3D olarak izlemeseydim 4DX formatında izlerken konuyu takip etmekte daha çok zorlanabilirdim gibi hissediyorum.

Sonuç:

Yazının başında filmi iki kez ve farklı formatlarda izlediğimi belirtmiştim. Buradan çıkarılacak sonuç, bu film tekrar tekrar izlenir 🙂

Film biraz Batman ağırlıklı diyebilirim, Superman çok fazla diyalog içerisinde değil gibi Batman’e kıyasla. Hatta filmde en çok dayak yiyen karakter sanki Superman olmuş 🙂

Bol sinemalı günler…

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın