0

Ders Çalışırken iPad ile Not Almak | Defterden Kurtulun! | Notability

ipad-ile-not-tutmak-notability-volkansel

Okulda, derslerinizde, profesyonel ya da günlük işlerinizde, sunum hazırlarken, makale okurken, sınavlara hazırlanırken ya da yabancı dil öğrenirken iPad ile nasıl not tutabileceğinizi bu yazıda (ve videoda) Notability uygulaması üzerinden uygulamalı örneklerle anlattım. Özellikle öğrencilerin ve öğretmenlerin işine yarayacağını düşünüyorum. Videoda kullandığım iPad Pro ve Apple Pencil 2 için daha fazla bilgiyi de yine kanalımda bulabilirsiniz.

Notability ücretli bir uygulama ancak bir kez satın aldıktan sonra ömür boyu kullanabiliyorsunuz.

Önce videoyu izleyelim, sonra artı ve eksi yönlerini videonun devamında derlenmiş olarak bulacaksınız.

Video:

Uygulamanın Artıları:

  1. Arayüzü oldukça kolay ve çabuk öğrenilebilir.
  2. Otomatik şekil tanımlama çok işe yarıyor. Örnek olarak Matematik dersinde kare, çember gibi şekiller çizmek istediğinizde işiniz çok kolaylaşıyor.
  3. PDF, PowerPoint, Word, Jpeg gibi aklınıza gelebilecek neredeyse her türde dokümanı Notability içerisinde açıp üzerine istediğiniz gibi notlar alabiliyorsunuz. Videoda verdiğim örneklerdeki gibi isterseniz okulda ders sunumlarının üzerine not almak, test soru bankası çözmek, yabancı dil öğrenirken okuduğunuz kitapta bilmediğiniz kelimelerin altını çizmek gibi birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz.
  4. Sesli notu desteklemesi ve bunu video gibi saklaması oldukça güzel. Böylece o kısmı oynattığınız zaman, sesli notu dinlerken o anda aldığınız notlar nelerse o da video gibi oynuyor ve aldığınız notlar daha akılda kalıcı oluyor.
  5. Notlarınıza hareketli GIF ekleyebilmek de oldukça eğlenceli. Farklı dokümanlar hazırlamanıza, hatta Harry Potter filmlerinden bildiğimiz hareketli aile albümü hazırlamanıza bile imkan veriyor.
  6. El yazınızı rahatlıkla klavye yazısına çevirebiliyor.
  7. El yazınız ile yazdığınız bir kelimeyi arattığınızda bile o kelimenin hangi notta ve notun neresinde geçtiğini bulup size gösterebiliyor.
  8. Sayfa geçişleri oldukça kolay. Notlarınızda birden fazla sayfa varsa oldukça işe yarıyor.
  9. Divider ve Subject bölümleri sayesinde konularınızı ana başlık ve kategoriler olarak bölebiliyorsunuz. Örnek olarak Divider: Matematik; Subject 1: Kümeler, Subject 2: Üslü Sayılar.
  10. Yazı ve highlight bölümünde kendi istediğimiz bir rengi de tanımlayabiliyoruz.
  11. Yazdığımız bir kısmı tutup taşımak, kopyalayıp başka bir yere yapıştırmak, bir yazıyı silmeden rengini değiştirmek gibi işlemlere izin vermesi oldukça güzel.

Uygulamanın Eksileri:

  1. Ücretli olması. Bu madde tabii uygulamaya karşı biraz haksızlık olabilir ama öğrencileri düşünerek yazdım daha çok.
  2. Geri butonu çok iyi çalışmasına rağmen uygulamada İleri butonu yok. Bu çok lazım oluyor.
  3. Notion’daki gibi Divider altına Divider açabilme gibi hiyerarşik bir yapısı olmasını tercih ederdim ama maalesef böyle bir özellik yok.
  4. Kalem ve highlight renk kümesinin ayrı olmasını istiyorum kimi zaman. Bu herkes için eksi sayılmasa da ikisini ayrı ayrı yönetmek isterdim.
  5. Farklı alanlarda farklı kalem uçları kullandığınız zaman tam olarak hangisinde ne kullanmıştınız bunu hatırlamak çok güç oluyor.

Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur.

BANA ULAŞIN:

Twitter: http://twitter.com/volkan_sel
Instagram: https://www.instagram.com/volkansel
Facebook: http://facebook.com/volkan.sel
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/volkansel
Blog: https://volkansel.com
Medium: https://medium.com/@sel.volkan
Youtube: https://www.youtube.com/volkansel

👉👉👉Youtube kanalıma abone olun:
https://www.youtube.com/volkansel

Yorumlarınızı bekliyorum. İyi seyirler 🙂 🎬🎮💻📚

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın