0

Kayra Keri Küpçü – Çizgilerin Gücü Adına

kayra-keri-kupcu-cizgilerin-gucu-adina

Daha önce paylaştığım Fantastik Kurgu ve Popüler Kültür Atölyesi başlıklı yazımda eğitmenin FRPNet‘ten tanıdığımız sevgili Kayra Keri Küpçü olduğunu söylemiştim. Bu eğitim sonucunda Kayra ile birebir tanışma fırsatı yakalamıştım ve bu eğitim başlamadan önce aldığım Çizgilerin Gücü Adına adlı kitabını da imzalatma şansı bulmuştum.

Şimdi notlarıma baktım da 29.04.2017 tarihinde şu sözleri yazarak imzalamış Kayra: Eski çizgileri hiçbir zaman unutmaman dileğiyle. Güç sende artık!

Kitabın ismi He-Man çizgi filmini ne kadar da andırıyor. He-Man 1983-1984 yılları arasında 2 sezon ve 130 bölüm olarak yayınlanmıştır. Ülkemizde ilk olarak 1986 yılında TRT’de gösterilmiş, daha sonra pek çok kanalda da gösterilmiştir. İtalik yazdığım bu kısmı kitaptan alarak yazdım. Aslında Çizgilerin Gücü Adına kitabı tam da böyle bir kitap. Bir çizgi film mi geldi aklınıza, hemen index bölümünden bakın kaçıncı sayfadaymış diye ve o sayfada yer alan önemli bilgileri okumaya başlayın.

Kitap bir yandan da çizgi filmlerin ansiklopedisi gibi. Sayfaları okudukça “Aa ben bu çizgi filmi biliyorum, ne çok izlerdim.”, “Aa bu çizgi filmin adı bu muymuş?” gibi tepkiler vereceğinize eminim. Ben kitabı okurken birçok anımı hatırladım. Taş Devri, Jetgiller, Küçük Golcü, Tom ve Jerry gibi çocukluğumuzun unutulmaz çizgi filmleri. Şimdi, bir çocuk hangi çizgi filmleri izlemeli diye sorsanız hemen bu kitabı açıp bir liste sunmak isterim.

Ben ansiklopedi kelimesini kullandım ama aslında kullanmamam gerekiyordu. Çünkü şöyle diyor Kayra Keri Küpçü: “Bu kitabı bir ansiklopedi düşüncesiyle aldıysanız sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu kitaba bir ansiklopedi değil, başvuru kitabı demek daha doğru olur. İçinde ansiklopedi olmasını sağlayacak akademik bilgilerden ziyade bir çizgi film sevdalısının kaleminden çıkmış, çizgi filmler hakkında notlar bulacaksınız.” Çok doğru bir tanımlama olduğunu düşünüyorum ben de, sanırım aradığım kelime buydu, “başvuru kitabı“.

2012 yılından yayınlanan kitabın Önsöz bölümünde “Kitapta sadece 2000 yılına kadar olan çizgi filmlere yer vermeyi uygun gördük.” diye bir not düşüyor Kayra Keri Küpçü. Çünkü 2000 yılından sonra çocuk kanalı olarak açılıp çeşitli çizgi filmlere yer veren birçok kanal çıkmaya başlamıştı.

Çizgilerin Gücü Adına kitabını mutlaka kütüphanenize eklemenizi, mümkünse küçük yaştaki çocuklarınıza ya da tanıdıklarınıza da bir göstermenizi tavsiye ederim 🙂 Biz zamanında neler izliyorduk bir baksınlar 🙂

Kitabın arka kapağında yer alan cümleleri de buraya ekleyerek yazıyı sonlandırıyorum.

Bir çizgi film kitabı

Arkadaşlarınızla konuşurken aklınıza gelip bir türlü dilinizin ucundan çıkmayan çizgi filmlerin kitabı.

2000 yılından önce ülkemiz televizyonlarında yayınlanmış tüm çizgi filmleri bu kitapta bulacaksınız. Bu kitap, Türk televizyonculuk tarihi açısından da önemli bir kitap olması dışında; çocuklarınıza bırakabileceğiniz rengarenk, anılarla dolu bir miras olacak. Kafanıza takılan bir çizgi film olduğunda her an elinizin altında bulunması gereken, hatırladığınız ve hatırlayamadığınız çizgi filmlerin olduğu bir kaynak kitap.

Hâlâ çizgi film izliyorsanız ve eski çizgi filmleri anıyorsanız bu kitap sizin başucunuzdan eksik olmayacak!

“Geride kalmış mutlu anları hatırlamaya hazırlanın. Çizgilerin Gücü Adına, televizyonculuk tarihi açısından da önemli bir kitap bence. Şimdi Shrek, Buz Devri, Madagascar vb. ortalığı kasıp kavuruyor. Onlar yokken bunlar vardı işte.” _Sevin Okyay

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın