0

Kullandığım En İyi Klavye – Logitech MX Keys TR Detayli İnceleme

logitech-mx-keys-tr-incelemesi-volkansel

Uzun bekleyiş sona erdi! Logitech MX Keys TR klavye sonunda çıktı. Aslında US, UK gibi diğer dil seçenekleri ile gelen versiyonları uzun süredir piyasadaydı. TR versiyonu Aralık 2020’de bekleniyordu ama Ocak 2021 ortalarına kadar sarktı. Ben de yeni çıkan bu versiyonu alıp hemen denemek istedim. Bu versiyon da diğerlerinde olduğu gibi Bluetooth bağlantı sayesinde 3 (üç) cihaz ile eşleşebiliyor ve tek tuşla bu cihazlar arasında hızlıca geçişler yapabiliyorsunuz.

Şimdiye kadar kullandığım klavyeler arasında en iyisi olan MX Keys Türkçe klavyenin kutu açılışını ve detaylı incelemeleri aşağıdaki videolarımda bulabilirsiniz. Ayrıca videoların altında da yine bu klavyenin artı ve eksi yönlerini sizin için derleyip liste olarak paylaştım.

Sözü çok uzatmadan hızlıca videoları paylaşayım. Önce kutu açılışı ile başlayalım, ardından detaylı inceleme videosuna geçelim. Bu videoları dilerseniz doğrudan Youtube kanalımdan da izleyebilirsiniz.

Video Part 1: Logitech MX Keys TR — Kutu Açılışı | TR’de İlk!

Video Part 2: Logitech MX Keys TR — Detaylı İnceleme

 

Logitech MX Keys’in Artıları:

mx-keys-artilar

  1. Bluetooth üzerinden kablosuz olarak 3 (üç) farklı cihaza bağlanabiliyorsunuz ve bu cihazlar arasında tek tuşla hızlıca geçişler yapabiliyorsunuz. 10 metrelik kablosuz kullanım mesafesi olduğu söyleniyor resmi sayfasında.
  2. Windows, MacOS, iOS, iPadOS gibi işletim sistemlerini destekliyor. Yani telefonunuzda bile kullanabilirsiniz. Logitech MX Master 3 ve Logitech MX Keys ikilisi tüm bu cihazlarda çok iyi iş çıkartıyor.
  3. Klavyede tuş dizilimi güzel tasarlanmış. Windows ve MacOS’u aynı anda kullanan kişiler için çok pratik bir çözüm olmuş. Kullanırken “tam bana göre” diyorum.
  4. USB dongle ile de gelmesi çok iyi. Bluetooth özelliği olmayan bir cihazınız varsa USB ile kullanabilirsiniz.
  5. Pil takıp çıkarmak gibi bir derdi yok. Bunun yerine şarj edilebilir olmasını seviyorum. USB-C gibi güncel bir kablo ile gelmesi de oldukça iyi. Kısa bir süre şarj ettikten sonra günlerce kullanabiliyorsunuz. Şarj süresi için resmi sayfasında şu bilgi yer alıyor: Tam şarj 10 gün veya arka plan ışığı kapalıyken 5 aya kadar dayanır.
  6. Çok şık bir klavye ve malzeme kalitesi oldukça iyi gözüküyor.
  7. Sessiz bir klavye. Kalabalık bir ortamda kullanmak istediğinizde çevrenizi rahatsız etmeyecektir.
  8. Tuşların geri bildirimini oldukça beğendim. Yazarken harfleri kaçırmadığınızı hissediyorsunuz.
  9. Kendiliğinden bir yükselti ile gelmesi kiminiz için artı, kiminiz içinse eksi bir özellik olabilir. Ben sevdim şu an ve artı özellikleri arasına ekledim.
  10. Logitech’in Flow uygulamasını da destekliyor. Aynı anda MX Master gibi mouselar ile aynı cihazda kullanmayı düşünüyorsanız Flow uygulamasını da öneririm.
  11. Özel tuş kombinasyonları atayabiliyorsunuz.
  12. Işıklandırmayı beğendim. Arka plan aydınlatmasını açan el yakınlığı sensörleri var. Elinizi klavyenin üzerine yaklaştırdığınızda beyaz aydınlatma devreye giriyor. Karanlık ortamlarda kullanım için oldukça güzel özellik.
  13. Açma/Kapama düğmesi olmasını da beğendim. Uzun süre kullanmayacaksam ne olur ne olmaz diyerek isterseniz OFF konumuna getirip kapatabilirsiniz.

Logitech MX Keys’in Eksileri:

mx-keys-eksileri

  1. Palm Rest yani Bileklik Desteği gelmemesi büyük eksiklik. Dil seçeneği TR olmayan bazı klavyelerde Palm Rest’i de ekliyorlar kutuya. Harici olarak ya Logitech ya da MSI gibi diğer markaların ürünlerini almam gerekebilir eğer bilek ağrıları başlarsa.
  2. Büyük bir klavyeden MX Keys’e geçince tuşlara basmakta hafif zorlanabilirsiniz. Eğer eliniz/parmaklarınız büyükse bunu daha çok hissedebilirsiniz ama kısa süre sonra alışmanız mümkün. Yine de bir teknoloji mağazasında deneyerek alırsanız daha iyi olur.
  3. Mekanik klavye istiyorsanız maalesef MX Keys mekanik bir klavye değil.
  4. Oyuncu klavyesi arıyorsanız bu klavye yine size göre değil. Oyunlarda bu klavyeyi kullanmaya çalışırsanız, oyuncu klavyesindeki keyfi alamazsınız bu klavyede. Ben giriş seviyesi de olsa G105 kullanıyorum ve oyun esnasında sertçe tuşlara basma keyfi oyuncu klavyesinde kesinklikle daha iyi. Yani oyun için kullanacaksanız MX Keys’i tavsiye etmiyorum.
  5. Yine eğer RGB aydınlatma arıyorsanız bu klavye size göre değil. Tek renk seçeneği var, beyaz aydınlatma sunuyor sadece.
  6. Klavye çok ince gözüküyor ama göründüğünden çok daha ağır bir klavye. Yükseltiyi sağlayan bölüm nedeniyle bu kadar ağır diye düşünüyorum. Muhtemelen bu bölümde batarya yer alıyordur.
  7. Tuşlarda aşınma olduğu söyleniyor ama bunu uzun süre kullandıktan sonra değerlendirmem daha doğru olur. Aşınmalar olursa verdiğimiz paralara üzülebiliriz. Benim kullandığım klavyelerde genelde Space Bar (boşluk) tuşunda iz kalıyor. Bunun sebebi de yazı yazarken boşluk bırakmak için genelde sol baş parmağımla hep aynı yere sertçe basmam yüzüden diye düşünüyorum. Yazı yazarken dikkat ederseniz muhtemelen sizde de benzer bir sorun olacaktır. Şimdiden o bastığım bölgede iz kalmaya başladı. Bunu hiç mi hiç sevmedim dostlar 🙁
  8. Şimdi söyleyeceğim madde aslında bu klavye özelin de genel bir değerlendirme diyeyim. Klavye gibi bir üründe neden sadece 2 yıllık donanım garantisi sunuluyor diye sorguluyorum sürekli. Sonra klavyedeki özellikleri düşününce bir yandan da normal geliyor artık. Biraz eski telefon ile akıllı telefonları karşılaştırmak gibi olmaya başladı gibi durumlar. Eski akılsız klavyeleri alıp neredeyse ömür boyu kullanabilirsiniz ya da bu tür akıllı klavyeler alıp, (gerekirse) kısa süre sonra çıkacak yeni versiyonlara geçebilirsiniz telefonlarda olduğu gibi.

Logitech MX Keys’in resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel kaynaklarda unsplash.com adresinden yararlanılmıştır.

Bana Ulaşın & Abone Olun

👉👉👉Blog yazılarımı okumak için abone olun: https://volkansel.com

👉👉👉Medium’da yazılarımı takip etmek için abone olun: medium.com/@sel.volkan

👉👉👉Youtube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/volkansel

Yorumlarınızı bekliyorum. İyi seyirler 🙂 🎬🎮💻📚

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın