Hala istediğim kadar vakit ayıramasam da oyun sektörüne çok büyük bir ilgi duyuyorum. Hatta 2013 yılında bu sektöre çok hızlı bir şekilde giriş fırsatı yakalamışken maalesef çeşitli sebeplerden o dönem gelen teklifi kabul edememiştim. Bunun acısını hala yaşamaya devam ederken ne oyun oynamaktan ne de oyun sektöründen hiç kopamadım. Bulduğum her fırsatta oyunlarla ilgili kitap, video, podcast gibi ne bulursam incelemeye devam ediyorum. Daha çok yabancı kaynakları takip ederken son 2–3 haftadır aslında çok faydalı Türkçe içeriklerin de olduğunu keşfettim ve sizinle de paylaşmak istedim.
Uzunca bir giriş oldu. Hadi hemen listeye başlayalım 🙂 İlham veren hikayeler, ilgi çekici sohbetler, ekip kurarken dikkat edilmesi gerekenler, oyun girişimciliğinde alınabilecek destekler ve daha fazlası bu içeriklerde.
1- Monster Game Talks
Oyun ve FRP dünyasından tanıdığımız, bildiğimiz, sevdiğimiz, saydığımız bir isim Kayra Keri Küpçü 🙂 Monster Notebook kanalında Monster Game Talks adındaki video sohbet serisine devam ediyor. Ben bu yazıyı yazarken en son 12. bölüme kadar geldi.
Programın ismine bakınca sanki sadece oyunlar hakkında sohbet programı gibi gözüküyor. Evet bazı bölümlerde Death Stranding, Microsoft Flight Simulator gibi oyun sohbetleri de var (ve çok keyifli sohbetler olduğunu söylemeliyim) ama bunun yanı sıra oyun girişimciliğine ait birçok dalın yer aldığı sohbetler de var. Örnek olarak oyunlarda yerelleştirme, bir oyun ajansının neler yaptığı, e-spor sektörü gibi konularda çok önemli bilgiler edinebilirsiniz.
Monster Game Talks Youtube Playlist serisine buradan ulaşabilirsiniz.
2- tiplay Studio — #OyunGirişimciliği Podcast’i
Mehmet Umut Ermeç ile birebir tanışmadık ancak LinkedIn’deki paylaşımları dikkatimi fazlasıyla çekmişti. Ardından Oyun Girişimciliği Podcast’i serisini dinlemeye başladım ve çok çok önemli bilgiler paylaştığını gördüm. Hem kendisinin verdiği bilgiler, hem de oyun dünyasından konuk ettiği önemli isimlerle çok başarılı bölümlere imza atmış. Mutlaka ama mutlaka bu serinin daha çok kişiye ulaşması gerekiyor diye düşünüyorum.
Bu podcast serisinde mobil oyun sektöründeki girişimcilik için şu sorulara cevaplar aranıyor:
- Nereden başlamalı?
- Nereye doğru ilerlemeli?
- Ekip?
- Teknik konular?
- Yatırım ve Strateji?
Youtube yerine podcast serisini tek sayfada görüp hem detaylarına bakmak hem de browserdan hemen dinlemek isterseniz ona da buradan ulaşabilirsiniz.
Bu arada söylemeden geçemiyorum. Hem ses hem de görünüş olarak Mehmet Umut Ermeç’i sadece ben mi Cem Yılmaz’a benzetiyorum? 🙂 Kendisiyle tanışmadığımız için soramadım 🙂
Bu podcast serisini dinlediğinizde Mehmet Umut Ermeç’in mobil oyun sektöründe duygusallığa yer olmadığını, her şeyin data olduğunu vurguladığını göreceksiniz. CPI ve Retention konuları çok çok önemli diyor. HyperCasual oyunlar için:
- Day-1 retention %40 ve üzeri gelmesi lazım.
- CPI ise 20 cent ve aşağısı gelmeli.
3- Bora Koçyiğit’in hikayesi, WePlay Ventures, Oyun Girişimciliği, eSpor ve dahası
e-girişim kanalının, oyun dünyasının önemli isimlerinden Bora Koçyiğit ile yaptığı röportaj. İlham verici bu konuşmadan büyük keyif aldım.
Ayrıca ilgili blog yazısına da buradan ulaşabilirsiniz.
4- Üretim Bandı — Sertaç Pıçakçı ile Oyun Metrikleri
Son dönemde mobil oyun dünyasında ülkemizde de çok önemli gelişmeler yaşadık. Bu sektörün olmazsa olmazları arasında kesinlikle “data” ve onun doğru yorumlanıp devamında da doğru aksiyonların hızlıca alınabilmesi yer alıyor.
Sertaç Pıçakçı şu an mobil oyun dünyasında Product Manager pozisyonunda yer alan önemli isimlerden biri. Benden daha önce Sertaç da Turkcell’de Product Manager olarak iş dünyasına atılmış ama sonra yurtdışı deneyimleriyle çok önemli tecrübeler kazanmış bir isim. Şu an yazıyı yazdığım dönemde Kafa Topu oyunu ile bilinen Masomo şirketinde önemli bir pozisyonda iş hayatına devam ediyor. Aynı zamanda kendi blogunda da çok faydalı yazılar paylaşıyor.
Üretim Bandı kanalında gerçekleştirilen bu podcast yayınında, oyunlarda funnel’a baktığımız zaman bu funnel’ı üç aşamaya bölerek başlıyor Sertaç. Bunlar da sırasıyla aşağıdaki şekilde:
Install, Retention ve Monetization. Bu başlıklardan sonra da takip edilmesi gereken başlıkları sıralıyor Sertaç. Data analistliği konusunda da çok önemli bilgiler yer alıyor. Mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim. Umarım bunun gibi yeni podcastler gelir.
Bu podcast için linkleri aşağıda paylaşıyorum.
.@sertouch ile mobil oyun geliştirirken takip edilen metrikleri konuştuk. Keyifli dinlemeler 🎧
Spotify: https://t.co/FdjXMJBknj
Apple: https://t.co/8o04hU4Gt5
Diğer: https://t.co/O6tIkR6GSC pic.twitter.com/gTa9IPMdAG
— Üretim Bandı (@uretimbandi_pod) October 15, 2020
5- Rollic Games — Game elements adapted to hyper-casual
Mobil oyunda olmazsa olmaz şey “data, data, data…” dedik. Bu keyifli sohbette bunun önemi bir kez daha vurgulanıyor.
Videoda yine şu konular öne çıkıyor: “Verdiğimiz her kararda dataya bakmayı öğrendik. Day-1 Retention ve CPI metrikleri çok önemli. Hissiyatla, duygusal yaklaşarak olmaz bu iş. Çok responsive bir sektördeyiz, bir şey değiştirip hemen etkisini görebiliyoruz. Sürekli optimizasyon yapmanız gerekiyor.”
6- Fiber Games — Geliştirici Olmadan Dünyanın En Önemli Firmalarında Kariyer Yapmak
Faruk Furkan Akıncı’nın bu bölümde konuğu Nintendo, Riot ve Epic Games’te önemli görevler almış Özgür Özalp.
Bu sohbeti eğlenceli ve ilham verici buldum. Bir oyun geliştirici olmadan dünyanın en önemli oyun firmalarında kariyer yapmak üzerine faydalı bir bölüm olmuş.
7- ÜNOG — Oyun Geliştirici Topluluğu
GameX etkinliklerinden ve OYUNDER’den tanıştığımız Sercan Muhlacı, ÜNOG yayınları ile gerçekten çok iyi bir iş çıkarıyor.
ÜNOG Haftalık Discord Sohbetleri serisinde önemli konuklar ve önemli konu başlıkları bulacaksınız. Oyun girişimciliğine atıldıktan sonra, özellikle oyun geliştiriciler, oyun konusunda derinlere inmek için bu seriyi mutlaka incelemeli.
Ayrıca ÜNOG ekibi tarafından kaleme alınan Oyun Geliştiricilerine Özel Podcast Rehberi yazısına da mutlaka göz atın.
8- Serbest Oyun İmalatı — Podcast Serisi
Türkiye’de bağımsız oyun geliştirme üzerine dinleyebileceğiniz güzel bir podcast serisi.
Kanal açıklaması şu şekilde: “Oyun ve animasyon sektörlerinde yıllarca dirsek çürüten Zeynep Akçay ve Orçun Nişli çifti, evde geliştirdikleri yeni oyunları Anytown: Garage Sale Monsters üzerinden Türkiye’de bağımsız oyun geliştirmeyi her yönüyle masaya yatırıyor.”
Seriye devam edecekler mi bilmiyorum ama yayınlara şuralardan ulaşabilirsiniz: Spotify — Spreaker — Apple iTunes
9- GDG Istanbul — Oyun Girişimciliği — Adil Zehir, Emre Tokerler, Mücahid Atakul | GDG Istanbul Games
Oyun Girişimciliği üzerine güzel bir sohbet olmuş.
“Oyun şirketiniz exit yaparsa bir sonraki girişiminiz ne üzerine olur?” sorusuna verilen yanıtlar düşündürücü 🙂
10- Hakan Akben’in Kanalı — İbrahim Akman ile memurluktan girişimciliğe ve dünyaya açılmak
Oyun Girişimciliği üzerine izlenesi yayınlardan biri.
Masomo’ya uzanan hikaye için dinlemenizi tavsiye ederim.
11- OYUNDER — Oyun Sektörü Seminer Maratonu Serisi
Videolar biraz eski tarihli kalmış olsa da ilgi çekici konular bulabileceğiniz bir seri.
Umarım OYUNDER tarafından bu videoların da yenileri gelir.
12- GamFed Turkey — Gamification Video Serisi
Bu noktaya kadar hep oyun dedik ama bir de işin oyunlaştırma (gamification) kısmı var. Eğer bu alana ilgi duyuyorsanız GamFed Turkey kanalında ilginizi çekebilecek çok sayıda var.
GamFed Turkey kanalında özellikle Instagram Gamification Diaries video serisini inceleyebilirsiniz.
13- Disket Kutusu — Oyun Dergiciliği Nereye Gidiyor?
Yazıyı biraz üzücü bir video ile kapatalım. Oyun Girişimciliği konusundaki en eski sektörlerden biri dergiler diyebiliriz.
Küçükken oyun dergilerini ne çok takip ederdim, şimdi işler değişti. Kimi dergi kapandı, kimi tamamen online satışa geçti, kimisi de son sayılarını çıkarıyor. Oyunların tam çözümlerini bile dergilerden takip ederdik. Güzel yıllardı ama artık sona yaklaşan bir alan gibi duruyor maalesef…
Videonun altındaki yorumları da okuyun derim…
Bonus: Girişimcilik Üzerine Genel Liste
Sadece oyun değil de her alandaki girişimcilik konusu eğer ilginizi çekiyorsa, Serkan Ünsal’ın Girişim ve Yazılım Dünyasına Yönelik Podcast, Video, Blog yazısındaki listeyi mutlaka inceleyin derim.
Girişim ve yazılım dünyasına yönelik düzenli içerik paylaşan blog, podcast ve Youtube kanal listesi! https://t.co/mh3rKXT2iD
Not 1 : 2020 yılında içerik girmeyenleri dahil etmedim.
Not 2: Eksikler varsa bu tweet'in altına yazabilirsiniz.— Serkan Ünsal (@serkanunsal) October 19, 2020
Tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Bitirirken
Severek takip ettiğim içerikleri paylaşmaya çalıştım ancak listede atladığım içerikler olabilir. Siz de yorumlarda eklemeler yaparsanız çok sevinirim 🙂
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/volkansel