Yeni yılda yeni bir konsepte başlamak istiyorum. 2018’den Bazı Beklentilerim yazımda bahsettiğim üzere bu yıl yapmak istediklerim arasında her hafta Pazar günleri düzenli olarak sinema, teknoloji ve oyun dünyasında o hafta yaşanan gelişmeleri paylaşmak var.
Bu yıl 1 Ocak’ın Pazartesi gününe gelmesi de sanki yeni yılın bana bir kıyağı oldu. Böylece numaralandırmayı da kolayca yapacağım ve sanırım 52. sayıdan sonra yeni yıla gireceğiz 🙂 İşte 1 Ocak – 6 Ocak 2018 haftasında yaşanan önemli gelişmeler.
Teknoloji Gündemi
Intel, AMD ve ARM işlemcilerde donanımsal açık
Teknoloji tarafında bu haftanın şüphesiz en çok konuşulan konuların başında işlemcilerin mimari yapısından kaynaklandığı belirtilen Meltdown ve Spectre adı verilen donanımsal açıklar oldu. Business Insider’da yer alan bu habere göre Google, Intel’i bu açıklar konusunda aylar öncesinde uyarmış ancak Intel’den yanıt uzun zaman sonra 3 Ocak 2018 tarihinde geldi. Intel bu açıklamasında sadece kendilerinin değil; AMD ve ARM işlemcilerinin de etkilendiğini belirtti.
Bu açık nedeniyle kişisel bilgisayarlardan daha çok, data merkezlerindeki sunucuların ve Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi bulut sistemlerinin etkilenebileceği söyleniyor. Normal şartlarda güvenlik nedeniyle diğer bir sunucuda yer alan datalara erişim izni olmaması beklenirken, bu açık nedeniyle bir sunucunun diğer sunucudaki bilgilere erişip data çalma ihtimalinin olduğu belirtiliyor. Bu problem kısmen giderildiğinde de maalesef işlemci performanslarında %30 civarlarında düşüş olacağı öngörülüyor.
Konuyla ilgili detaylar için Intel’in açıklamasına, AMD’nin açıklamasına ve ARM’ın açıklamasına bakabilirsiniz.
Spotify’a 1.6 Milyar Dolarlık tazminat davası açıldı.
Wixen Music Publishing, doğru lisans kullanmaksızın binlerce şarkının Spotify’da sunulması gerekçesiyle Spotify’a 1,6 milyar Dolar’lık dava açtı. Wixen’in lisans verdiği isimler arasında Missy Elliott, Tom Petty, The Beach Boys, Neil Young ve Janis Joplin gibi önemli isimler yer alıyor.
2017 yılını şekillendiren teknolojik eğilimler
DistuptionHub.com haberinde 2017’yi şekillendiren teknolojilerin listesi yer aldı. Çok iyi bir derleme olmuş, mutlaka okumanızı öneririm.
Booking.com Türkiye’ye geri dönüyor mu?
Pazarlamasyon.com sitesinde yer alan habere göre, Tükiye’den çekilmesinin yanında ödemesi gereken yüksek meblağdaki cezayı da kabul ederek, booking.com Türkiye’deki faaliyetlerine devam edecek.
Apple, Netflix’i satın mı alıyor?
Apple hakkında birkaç haftadır olumsuz haberler duyuyoruz. Eskiyen bataryalar nedeniyle işlemci hızında yavaşlatma yapması ancak kullanıcılara haber vermemesi, Apple ve vergi kaçırma haberleri bu haberlerin başında geliyor. Bu haftanın gündeminde ise analistlerin Apple’ın Netflix’i satın alabileceği şeklinde söylentiler çıkarmaları oldu. Böyle bir satın alma durumunda içerik ve ücret değişikliklerinin nasıl etkileneceği de merak konusu.
Microsoft Türkiye – Yapay Zeka çalışmaları
Microsoft TR Uygulama Geliştirme Yöneticisi İbrahim Kıvanç’ın, yapay zeka ve chat bot konseptlerini, yapay zekanın kontrolünü ve insanın yerini alıp alamayacağını, chat bot ile gerçekleştirilen kurumsal çözümleri aktardığı BusinessHT Live Teknoloji yayınının tekrarını izleyebilirsiniz. İbrahim Kıvanç bu alandaki önemli gelişmelere ve gündelik hayatta bile kullanabileceğimiz örneklere yer veriyor.
NVIDIA’dan GeForce GPU kullanımları ile ilgili ilginç açıklama
NVIDIA, GeForce GPU’larının data merkezlerinde kullanılmasının sınırlandırıldığını açıkladı. Blockchain işlemleriyle ilgili ise bir sınırlama getirmedi.
LG’den yeni G serisi telefonlarda isim değişikliği
LG, Samsung ve Apple ile olan rekabette geri kalmamak adına isim değişikliğine gidiyor. LG G7 gibi bir isimle Samsung Galaxy S8 & S9 ve iPhone 8 ve özellikle X (ten) gibi isimlerin gerisinde kalmamak için önemli bir adım diyebiliriz. G2’den sonra kötü giden imajı da değiştirebilmek adına yeni isimler ve numaralandırmalarla gelmesi cihazın geleceği için faydalı olabilir. iPhone X duyurulduğunda yaptığım yorumda belirttiğim gibi, ismi 10’un altında kalanlar eski cihazmış gibi algılanabiliyor olabilir.
Acer’dan 4 yeni laptop modeli
Acer’dan Swift 7, Nitro 5, Spin 3 ve Chromebook 11 olmak üzere “en ince” diye vurguladığı yeni laptoplar geliyor.
Oyun Gündemi
Steam Ödülleri 2017 kazananları açıklandı
Steam Kış İndirimleri bitti ve bu yıl ikinci kez kullanıcıların oylarıyla belirlenen oyun ödülleri açıklandı.
PlayStation Store’dan en çok indirilen oyunlar açıklandı
2017’de PlayStation Store’dan en çok indirilen oyunların listesi PlayStation Blog US ve PlayStation Blog EU sitelerinde paylaşıldı.
Nintendo Switch, Amerika’da en hızlı satış yapan konsol oldu
10 ay içerisinde 4.8 milyon adet satan Nintendo Switch, Amerika’da tüm zamanların en hızlı satılan oyun konsolu oldu.
Uncharted: The Lost Legacy kreatif direktörü Naughty Dog’dan ayrıldı
Uncharted: The Lost Legacy kreatif direktörü ve yazarı Shaun Escayg, Naughty Dog’dan ayrıldığını Twitter hesabından duyurdu. Shaun Escayg’in, Square Enix’in Avengers projesinde çalışması bekleniyor.
Gamespot’ta yer alan habere göre Xbox One Kinect’i son günlerini yaşıyor
Microsoft, Xbox One S, Xbox One X ve diğer Windows cihazlar için Kinect adaptörü üretmeyeceğini onayladı.
Dünya Sağlık Örgütü oyun bağımlığını hastalık olarak değerlendirdi
Özellikle ülkemizde, oyunlarla ilgili olumsuz haberler verilmesine oldukça alışkınız. Bu sefer dünya genelinde etkili bir haber paylaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü, oyun bağımlılığını hastalık olarak değerlendirdi ve oyun oynama bozukluğunun belirtilerini açıkladı. Belirtiler tartışmaya açık diyebiliriz. Çünkü bu belirtilerin benzerlerini kitap okuyan ya da diğer aktivitelerle uğraşan kişilerde de görmemiz mümkün gözüküyor.
Mobil oyun harcamaları, 2017’de 48.3 milyar dolara ulaştı
VentureBeat sitesinde mobil oyun harcamalarına ilişkin önemli bir rapor paylaşıldı.
2017, markaların eSpor gerçeğini fark ettiği bir yıl oldu
Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, Digital Age’de yayınlanan köşe yazısında “Espor’un gün geçtikçe artan önemini markalar nasıl fark etti?” sorusuna dair yanıtlarını paylaştı.
2017’nin en iyi oyunları
2017’nin En İyi Oyunları yazımda geçen yılın en iyi oyunlarını yorumlarım eşliğinde paylaştım.
Sinema Gündemi
Münir Özkul hayatını kaybetti
Bu haftanın en üzücü haberleri Münir Özkul’un ve Aydın Boysan’ın hayatlarını kaybetmeleri oldu. Münir Özkul filmleriyle büyüyen bir kişi olarak bu habere çok üzüldüm. Eski filmleri izlerken Kemal Sunal, Zeki Alasya, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Adile Naşit gibi isimlerin yanı sıra artık Münir Özkul’un da gittiğini bilmek acı veriyor. Ferhan Şensoy’un da sosyal medyada paylaşılan “Ben kavuğu napacağım Münir abi?” sözleriyle bitirdiği konuşma da acımızı katladı.
Arif v 216 vizyona girdi
Cem Yılmaz’ın merakla beklenen yeni filmi Arif v 216 5 Ocak’ta gösterime girdi. İzleyenlerin tepkileri çok olumlu. Uzun zamandır Aile Arasında filminde güldüğüm kadar bir başka Türk filminde güldüğümü hatırlamıyorum, Arif v 216 iyi bir rakip gözüküyor, filmi izlemek için sabırsızlanıyorum 🙂
Christopher Nolan’dan çocuklara film tavsiyesi
Christopher Nolan, verdiği bir röportajda 2001: A Space Odyssey filmini tüm çocukların izlemesi gerektiğini söyledi.
Sinemanın 100 yıllık tarihinde her yılın en iyi sahnesi
Vimeo Sinema Kolu Başkanı Jacob T. Swinney, paylaştığı 100 Years/100 Shots başıklı videoda her yılın en iyi sahnesini toplayarak bizlere harika bir sinema kolajı sunuyor. Videodaki filmler o kadar kuvvetli ve sinema tarihi için o kadar önemli filmler ki “Hangi filmi izlesem?” diye soruyorsanız sırayla hepsini izleyin diyebilirim.
Bu hafta vizyona giren filmler
Bu hafta Arif v 216 dışında vizyona giren filmler arasında The Vault (Ölüm Odası), England is Mine (İngiltere Benim) ve Bobby the Hedgehog (Bobi: Dikenlerin Gücü Adına!) var.
One Comment