0

Ukrayna Gezi Rehberi 1 – Ukrayna’ya Nasıl Gidilir? Pasaport vs Kimlik?

kyiv-street-001

Siz de yurt dışına gideyim ama vizesiz olsun diye düşünmeye başlayıp ardından Ukrayna’ya gitmeye karar verdiyseniz muhtemelen bir araştırma sürecine çoktan başladınız ve pasaportsuz gitme gibi detayları okumaya başladınız diye tahmin ediyorum. Çok yakın zamanda ben de bunları yaşadığım için hazır bilgilerim çok taze iken bir yazı dizisine başlayarak yaşadığım tecrübeyi aktarmak istiyorum.

Ukrayna’ya gitme kararı verince Kiev, Lviv ya da Odessa tercihleriniz arasında olacaktır diye düşünüyorum. Ben bu yazı dizisinde sadece Kiev ile ilgili bilgi vereceğimi şimdiden belirteyim. Yaklaşık 10 günlük bir süreyi Kiev’de geçirdim ancak maalesef bazı sebeplerden trenle Lviv’e geçmek gibi isteklerimi gerçekleştirmeye fırsat bulamadım.

Şimdi sırayla yolculuğum sırasında izlediğim adımları ve karşılaştığım zorlukları aktarayım.

Kiev için Gerekli Belgeler

Kiev’e gitmeden önce birçok kişinin paylaştığı yazıları ve videoları izledikten sonra en güvenilir bilgi kaynağının Kiev Büyükelçiliğinin sayfasında yer alan Güncel Bilgi Notu yazısında paylaşılanlar olduğuna kanaat getirip burdaki tüm belgeleri eksiksiz tamamladığımı söyleyebilirim. Yazının devamında ise Kiev’deki görevlilerin kontrol sırasında nelere baktığı hakkında daha detaylı bilgi vereceğim.

İstanbul – Kiev Arası Uçak Bileti Alma

Kiev gezisi için uçak biletlerini araştırdıktan sonra Pegasus’ta yakaladığım bir kampanya ile bileti Pegasus’un mobil uygulamasını kullanarak almaya karar verdim. Sabiha Gökçen Havalimanı bana daha uygun olduğundan kalkış noktası olarak burayı belirledim ancak Sabiha’dan maalesef aktarmasız uçuşlar bulunmuyor. Bu nedenle aktarmalı bilet tek seçeneğimdi ve aktarmalar İstanbul’dan önce İzmir ve Ankara’ya, buralardan da Kyiv Boryspil Havalimanı’na olacak şekildeydi. Gidişte İzmir’e, dönüşte ise Ankara aktarmalı seçenekler benim için daha uygun olduğundan aşağıdaki şekilde bilet alma işlemimi tamamladım.

Gidiş biletim:

  1. Nereden: İstanbul S. Gökçen (SAW) – Kalkış: 09.09.2019 20:05 | Nereye: İzmir (ADB) – Varış: 09.09.2019 21:15
  2. Nereden: İzmir (ADB) – Kalkış: 09.09.2019 23:40 | Nereye: Kyiv Borispol (KBP) – Varış: 10.09.2019 02:05

Dönüş Biletim:

  1. Nereden: Kyiv Borispol (KBP) – Kalkış: 20.09.2019 02:50 | Nereye: Ankara (ESB) – Varış: 20.09.2019 04:55
  2. Nereden: Ankara (ESB) – Kalkış: 20.09.2019 05:40 | Nereye: İstanbul S. Gökçen (SAW) – Varış: 20.09.2019 06:40

 

Biletlerinizi aldıktan sonra gidiş dönüş tüm bilet detaylarının çıktısını yanınıza almayı ihmal etmeyin!

 

Airbnb ile Kalacak Yer Ayarlama

airbnb-sample-001

Konaklama için birçok otel seçeneğiniz olduğu gibi Airbnb ya da Booking.com gibi sitelerden de size en uygun olan seçeneği bulabilirsiniz. Ben bir arkadaşımla gittiğimden toplam konaklama fiyatının 2’ye bölünmesi her ikimiz için de çok güzel oldu. Biraz araştırma sonucunda ortak kararımız sonucu Airbnb’den yeni bir hesap açtım ve başka arkadaşların Airbnb’de paylaştığı güzel indirim kuponlarını kovalayıp %10 gibi bir indirim kuponu yakaladıktan sonra lokasyonu çok iyi olan bir yeri 09.09.2019 – 19.09.2019 tarihleri arasını seçerek ödemeyi yapıp kendimize rezerve ettik. Yazının çok uzamaması için konaklama detaylarını burada kesiyorum, Airbnb ile konaklama konusundaki daha detaylı yazımı şuradan inceleyebilirsiniz.

Konaklayacağınız yeri belirleyip satın alma işlemini tamamladıktan sonra adres ve tarih aralığı gibi konaklama detaylarının yazdığı belgenin çıktısını yanınıza almayı ihmal etmeyin!

 

Döviz Satın Alma

currency-hryvnia

Ukrayna para birimi Grivna (hryvnia) olarak geçiyor (kısaca UAH). 1 TL şu an yaklaşık olarak 4,26 UAH’a karşılık geliyor (güncel kur için buraya tıklayıp kontrol edebilirsiniz).

1 Dolar ise şu an yaklaşık 24.42 UAH yapıyor (güncel kur için buraya tıklayıp kontrol edebilirsiniz).

Aslında döviz satın alma için farklı yollar deneyebilirsiniz. Ben maalesef uçağım geç saatte diye son güne bıraktığımdan şöyle bir yöntem izledim. Mevcutta Enpara hesabım vardı ve mobil uygulamayı kullanarak hemen USD döviz hesabı açtım ve buraya TL vadesiz hesabımdan ihtiyacım olan dolar tutarı kadar transfer ettim. Ardından en yakın QNB Finansbank şubesine gidip ihtiyacım kadar olan doları şubeden çektim. Bu kısım benim uzman olduğum bir konu olmadığından çok tavsiye veremiyorum, sadece izlediğim yöntemi aktarıyorum.

Kiev’e vardığımda ise havaalanında değil, şehir içindeki bir döviz bürosundan başlangıçta 100 USD’yi UAH’a çevirdim. 100 USD gerçekten UAH cinsinden büyük bir para yapıyor, düşünün şu an yaklaşık 24 katı yapıyor, gerçekten çok değerli.

Kiev için Gerekli Belgeler başlığında paylaştığım Büyükelçilik bilgi notu sayfasında dövizle ilgili aşağıdaki detaylar yer almakta. Siz yine de paylaştığım linke tıklayıp güncel yazıyı okuyunuz.

  • Seyahat için yeterli miktarda döviz bulundurulması/belgelenmesi (Hesaplama: Kalış süresine ilave 5 gün daha eklenir. Her gün için kişi başı günlük 50 ABD Doları bulundurulmalıdır. Örnek: Kişi Ukrayna’da 3 gün kalacak ise (3+5) x 50 Dolar = 400 Dolar tutarındaki paranın ibraz edilmesi gerekmektedir. Kredi kartı ibrazı kabul edilmemektedir.)

 

Uçak Check-in Problemleri ve Pasaport vs Yeni Çipli Kimlik Sorunu

passport-sample-tr

Bu adımdan itibaren aslında en önemli bilgileri paylaşacağım sizle 🙂

Araştırmalarım sonucunda pasaport yerine yeni çipli kartıyla ülkeye giriş yapan birçok kişinin yazılarını okumuş ve videolarını izlemiştim. Pasaportum hazırdı ancak yurt dışı çıkış harç pulu ücreti vermemek için arkadaşımla kimlik seçeneğini kullanmak istedik. Problemlerimiz de bu karardan sonra başladı diyebilirim 🙂

Uçak biletini aktarmalı aldığımdan gidişte iki uçuş için de check-in yapmam gerekiyordu. İlk uçuş şehir içi olduğundan check-in’i kolaylıkla yapabildim ancak İzmir’den Kiev’e olanda check-in sırasında National ID seçip yeni çipli kimliğimde yazan belge noyu yazınca bir türlü check-in’i tamamlayamadım. Bunun yerine Passport seçip pasaportumdaki belge noyu yazınca ilerleyebildim. Aslında tam olarak ilerleme de sayılmaz. Sayfayı geçtikten sonra aşağıda ekran görüntüsünü paylaştığım şekilde “İlgili kişilerin kimlik ve seyahat dokümanları gidilecek olan ülkenin seyahat kurallarına uymamaktadır. Uçuşunuzdan 3 saat önce kontuara giderek Check-in yapmayı deneyebilirsiniz.” mesajıyla karşılaştım.

checkin-problemi-01

Pegasus müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlattığımda yeni çipli kimliklerdeki belge no geçersizliğinin bildikleri bir sorun olduğunu söylediler ve İzmir’e geldiğimdeiz kontuar’da biletimizi verebileceklerini söylediler. Biz risk almamak için İzmir’e inmeyi beklemeden hemen Sabiha’da kontuara uğrayıp derdimizi anlattık. Kontuardaki kişiler de check-in yapamamızın normal olduğunu söylediler, ilk uçuşumuz için olan check-in’i de iptal edip en baştan aktarmalı iki uçuş için biletlerimizi hazırlayıp verdiler. Böylece check-in adımlarını Sabiha’dayken tamamlamış olduk ancak siz de benzer durumda kalırsanız uçuşunuzdan erken saatlerde gidin ki check-in sürelerini kaçırmayın.

Yeni çipli kartımızla gitmek istememize rağmen bize yurt dışı çıkış harcı pulu almamızın zorunlu olduğunu söylediler. Bu konuda dediğim gibi herkes kimlikle gidişte buna gerek olmadığını söylediğinden çok direnmeye çalıştık ama görevliler almamızın şart olduğunu söylediğinden mecburen almak zorunda kaldık. Dedikleri gibi parası artınca boyutu da epey artmış!!

Nihayet Kiev’e varıp pasaport kontrol sırasına geçip beklemeye başladık. Sıra gittikçe artarken bazı kişilerin yan tarafta bir belge doldurduklarını görmeye başladık. Önümüzdeki birçok kişi bu belgeyi doldurmadığından belgeyi doldurup tekrar sıraya geçmeleri söylenerek o tarafa doğru yönlendirildiler. Biz de mecburen geçip belgeyi doldurmaya başladık. Bu belge iki sayfadan oluşmakta, ad soyad ve kimlik numarası gibi kişisel bilgilerimizin yanı sıra sol tarafta Kiev’de kalacağımız adres gibi detaylar yer alırken; sağ tarafta da gidiş tarihimiz gibi detayları doldurmamız isteniyordu. Bunu doldurup tekrar sıraya geçtik, büyükelçilik sayfasında yer alan tüm belgelerimiz yanımızda olduğundan kafamız rahattı. Sıra bize gelince pasaport olmadan tüm belgeleri gösterdik ve yeni çipli kimlik kartımızla giriş yapmak istediğimizi açıklamaya çalıştık ancak Ukrayna’daki pasaport kontrolü yapan görevli “Show me only passport! (Sadece pasaportunu göster!)” dedi. Kimlikle giriş yapacak olmamıza rağmen neyseki pasaportlarımız yanımızdaydı ve gösterdik. Pasaportu olmayanları sorgu odası gibi bir yere çekip sorular soruyorlardı, biz pasaportumuzu gösterince hiçbir sıkıntı yaşamadık. Pasaporta bir mühür basmadı ama o doldurduğumuz belgenin iki sayfasına mühür basıp gidiş kısmı için olanı bize verip kaybetmememiz gerektiğini söyledi. Resmen çıkış biletimiz artık bu evraktı 🙂

Bu kontrolü geçtikten sonra artık havalimanının dışına çıkmayı başardık ve Kiev gezimiz başlamış oldu 🙂

Özet

Özetleyecek olursam; en önemli iki şeyin kimliğimizin ve özellikle pasaportumuzun olduğunu söyleyebilirim. Bunların dışında uçak bileti çıktılarımız, airbnb çıktılarımız ve yeterli miktarda dolarımız yanımızdaydı ama nedense kontrol etmediler. Tabi siz yine de giderken bunları mutlaka yanınızda götürün. Kim bilir farklı bir görevli bunlara da bakmak ister, hiç belli olmaz.

Uzun bir yazı oldu ama gidene kadar olan tüm maceramızı aktarmak istedim. Dediğim gibi bu yazdıklarım Kiev içindi, Lviv için de benzer bir süreç vardır muhtemelen. En azından “Neden geldiniz? Burada ne yapacaksınız?” gibi detaylı bir sorgulama olmadan rahatça giriş yapabildik 🙂

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın