Mobil kullanımın hızla arttığını, günlük yaşantımızda değişiklikler yarattığını büyük çoğunluğumuz yaşayarak deneyimliyoruz. Cihazların çeşitliliği ve sayısı arttıkça daha fazla sayıda tüketiciye ulaşıyor ve küçük çocuklar için bile birer oyuncak haline geliyor.
Büyüklerimizden zaman zaman “Bizim zamanımızda televizyon bile yoktu.” gibi cümleler duyarız. 2000’li yılların başına kadar bizler için de bugüne kıyasla bilgisayarlar az bulunan lüks cihazlardı. Zamanla işler değişti, benim ve tanıdığım birçok insanın oyun oynama isteği ile tanıştığı bilgisayarlar, internetin yaygınlaşması ile de çevremizi sarmaya başladı, zaman ayırdığımız şeylerin başında gelmeye başladı. Derken ilerleyen zamanlarda telefonlar da akıllanmaya başladı, mobil cihaz devrimini yaşamaya başlar olduk. Çocuklar Duymasın’da oğlu Havuç’a belli bir yaşa gelmeden telefon almayacağını söyleyen babayı izlerken bebeklere oyuncak niyetine mobil cihazlar vermeye başlar olduk.
Küçücük bir çocukken dokunarak nesneleri algılamaya çalışanlara dokunmatik mobil cihazlar farklı bir dünya sunuyor. Çocuklar ekranda gördükleri nesnelerin sanal mı gerçek mi ayrımını yapamamalarına rağmen dokunma hissini yaşıyorlar. Aşağıdaki videoda da 1 yaşındaki tatlı bebek tabletle oynarken Cem Yılmaz’ın da belirttiği üzere eskiden olmayan ama artık hayatımıza yeni giren çimdik (pinch) hareketini yaparak oynuyor. Tablet yerine bir dergi verildiğinde ise bunu da tablet sanıyor ve dergide çimdik hareketi yaparak ekranı büyütüp küçültmeye çalışıyor ama nafile. Dergiyi bozuk bir tablet sanan ufaklık bundan emin olmak için parmağını dergiye bastırmaya çalışıyor, parmağının da çalışıp çalışmadığından emin olmak istediğinden midir parmağını bir de kendi ayağına bastırarak parmağını hissetmeye çalışıyor 🙂 Bu tür bebeklere Digital Natives (Dijital Doğanlar) deniyor, gün geçtikçe sayıları artıyor.
Dergiyi Bozuk Bir iPad Sanan Bebek
13-19 yaş aralığındaki gençlere İngilizce’de Teenager denildiğini biliyoruz, artık Screenager kavramı da geliyor. Screenager, ekranlarla yaşayan her yaştaki, günümüz insanını anlatıyor. Kullandığımız her cihaza ekranlar eklemeye başlıyoruz, yeni çıkacak PlayStation 4 oyun konsoluna ait gamepad’lerde bile bir ekran olacağı söyleniyor. Diğer cihazlar için ekran olması da yetmiyor, sosyal medyada paylaşım imkanı sunsun bunu yine dijital ekranlardan izleyelim gibi beklentilerimiz artıyor.
Ne dersiniz biz de zamanla yukarıdaki yüzlerden biri mi oluyoruz?
Family Hug dergisinin Nisan sayısında sevgili Şule Pasin Hoghburn‘in bu yazıdaki konuyla ilişkili olduğunu düşündüğüm Dijital Uygulamaların Çocuklar Üzerindeki Etkileri yazısını http://www.familyhug.us/ adresinden 54. sayfada okumanızı tavsiye ederim.