0

Değişen Dünyada Mobil ve Dijital Pazarlama 2

degisen-dunyada-mobil-ve-dijital-sosyal-medya-pazarlamaDeğişen Dünyada Mobil ve Dijital Pazarlama yazımızda nelerin değiştiğinden bahsetmiştik. İlk yazıyı daha fazla uzatmamak için değişenleri aktarmaya bu yazı dizisi ile devam ediyoruz.

Bilgiyi akılda tutmak yerine istediğimizde internetten kolayca bu bilgiye erişebileceğimizi düşünerek unutmayı tercih eder hale geldik. Müşteri artık unutkan, içeriğinizi çok çabuk unutabilir, tekrar tekrar kendinizi hatırlatmanız gerekebilir. Tercih edebileceği seçenekler çok fazla, sizi çok kolay bırakabilir, önüne geçmeniz gerekiyor. Gün içinde bilgisayar başında zaman geçirip ayağa kalkıp hareket etmeyi bile unutuyoruz, önemli günleri unutuyoruz, dijital cihazlarımıza alarmlar, hatırlatıcılar kuruyoruz. Bunu nedense eğitim sisteminde çok kullanmıyor, sınavlarda hala ezber soruları soruyoruz. Oysa günlük yaşamda bu bilgilere erişebileceğimizi bildiğimizden unuttuğumuzda çok kayıp yaşamayacağımızı düşünüyoruz.

Müşterilerin alışkanlıkları değişti, artık daha sabırsızlar. Bir sorun yaşadıklarında dijital kanallardan sorularını ve şikayetlerini dile getirip hemen çözüm üretilmesini bekliyorlar.

Müşteri duygusal olarak da tatmin olmak istiyor. İhtiyaçtan ziyade ürününüzü ya da hizmetinizi alarak duyguyu yaşamak istiyor. Örnek olarak iPhone kullanıcılarının bu telefonu almalarının altında iPhone sahibi olmanın getirdiği duygusallıklar olabilir. iPhone sahibi olduklarında kendilerini daha değerli hisseden, duygusal olarak tatmin olan müşteriler olabiliyor.

Like-and-plus-1-Button
Müşteriler ürün aldıktan sonra memnun olup olmadıklarını yorum olarak satış sayfasında ve diğer kanallarda dile getirebiliyorlar. Bir ürününü satan kişi bile kendi sayfasında bunu duyuruyor, Twitter ya da Facebook gibi sosyal platformlarda arkadaşlarına duyuruyor. Hizmetinizin başarısını, insanlar üzerindeki ölçmek için anket yapmanıza gerek kalmadan müşteriler zaten önerilerini dile getirebiliyor.

Arama motorları ile doğru sayfalara gitmek istiyoruz. Genelde ilk 2 (iki) sayfada çıkan sayfalara gitmeyi tercih ediyoruz. Markanızın web sitesinin yeterli olması yeterli değil, aynı zamanda kolay ulaşılabilir olması önemli.

Eposta pazarlaması yöntemi ile (email marketing) doğrudan kişiyle, kurumla iletişime geçiyorsunuz. Sosyal medya gibi diğer mecralarda daha çok arkadaşlarınızla paylaşımda bulunuyorsunuz ve doğrudan tek tek kişilere hitap etmiyorsunuz. Eposta pazarlama ile eposta adresini gönüllü veren kişilere doğrudan ulaşabiliyorsunuz. Aksi yöntemde rahatsız edici sıklıkta ve gönüllü olmayanlara email gönderilmesi spam oluşturacak ve markanız için olumsuz bir imaj yaratacaktır.

Politikada da dijital dünyanın önem kazandığını görüyoruz. Başkanlığı tekrar kazanan Obama’nın Twitter’da bunu iletmesi, seçim öncesindeki kampanyalarda Youtube’dan sesini duyurması sosyal medyanın önemini gösteren örneklerden. Ülkemizde de siyasi isimler Twitter, Facebook gibi platformlarda yer alıyorlar.

Markanız için içerik paylaştığınız bir bloğunuz varsa içeriğin, sunduğunuz hizmetlerle örtüşmesi müşterileri memnun edecek, onlara değer katacaktır. Örnek olarak androidturkey.net bloğumuzda bloğun adına da uygun olarak içerikler paylaşılmakta, daha çok Android işletim sistemi ile yeni tanışan kullanıcılar hedef alınıp bu işletim sistemi, uygulamaları ve cihazlar hakkında bilgiler paylaşılarak kullanıcıya fayda sağlanmaya çalışılmaktadır. Müşterilere bloğunuzda aradıklarını vermeniz gerekiyor.

Dijital ortamda profillemeler yaparak doğru kitleye ulaşabiliyor, en önemlisi de ölçümleme yapabiliyorsunuz. Tüm yaptığınız aktivitelerin başarısı dijital ortamda ölçümlenebiliyor.

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın