1

Kobo Aura One E-Kitap Okuyucu İnceleme

kobo-aura-one-inceleme-volkansel

2020 yılında evden çalışmaya başladığım için trafikte vs. kaybettiğim zamanı kendime ayırma fırsatı yakaladım ve bu zamanın büyük bölümünü kitap okumak gibi çok faydalı bir işe harcadım, hatta en beğendiğim kitapları da başka bir yazımda derledim. Fiziksel kitaplar okumanın yanı sıra bazı içerikleri de iPad’den ve ebook readerdan okuyorum. Şimdiye kadar kullandığım ebooklar arasında Kobo Aura One ve Kindle Paperwhite 4 var.

Bu yazının (ve devamındaki videonun) konusu Kobo Aura One e-kitap okuma cihazı. Uzun süreli kullanıcı deneyimlerine önem veren biriyim ve ben de bu cihaza ilişkin uzun süreli deneyimlerimi burada aktarmaya çalıştım. Bir sonraki videoda Kindle Paperwhite 4 ile de karşılaştırmasını yapacağım ama bu yazıda konuyu Kindle ile çok dağıtmadan Kobo Aura One modeline odaklanalım.

kobo-aura-one-onyuz-ornek-volkansel

Bildiğim kadarıyla Kobo Aura One modeli artık üretilmiyor ancak özellikle ikinci el piyasasında bu ürünü almak isteyenler varsa ya da doğrudan bu modeli merak edenler varsa bu videoda birçok sorunun yanıtını bulacaktır.

Satın alma kararını verebilmek için aşağıdaki videomu izlemenizde ve videonun altında yer alan olumlu/olumsuz görüşlerimi okumanızda büyük fayda var. Size yardımcı olacak bilgiler burada.

Cihazı sıfır olarak satan bir yer göremediğimden bu sefer satın alma linki bırakmayacağım. İkinci el satış yapan sitelerde (sahibinden, letgo, vs.) aratabilirsiniz.

Kobo Aura One — Kullanıcı Yorumlarım:

Videoyu izlediyseniz tekrar Kobo Aura One için konuyu toparlamak gerekirse:

kobo-aura-one-arka-yuz-ornek-volkansel

  • (+) Büyük ekran sevenler için 7,8” Carta E Ink dokunmatik ekran iyi bir seçenek olacaktır.
  • (+) Zaten kullandığı e-ink teknoloji sayesinde, diğer e-kitap okuyucularda olduğu gibi, gözü yormuyor ve şarjı uzun süreler gidebiliyor. Ürünü ikinci el alacaksanız şarjının ne kadar gittiğine yine de özellikle dikkat edin derim, sizi yarı yolda bırakmasın.
  • (-) Ekran büyük ama tek elle kullanayım derseniz bu maalesef zor oluyor.
  • (+) Özellikle EPUB kitap formatlarında başarılı bulduğum bir cihaz. Bu formatta sayfa geçiş hızları ve yazı büyütme/küçültme, font değiştirme ayarları iyi çalışıyor.
  • (-) Üzgünüm ama PDF performansı maalesef sizi tatmin etmeyecektir. Özellikle yazıyı EPUB formatındaki gibi doğal yoldan büyütemediğiniz için akıllı telefonlarda yaptığınız şekilde resim büyütür gibi hareket etmeye çalışacaksınız ama cihaz buna oldukça geç tepki veriyor. Yine not alma konusunda da sıkıntılar yaşayabilirsiniz, yüklediğiniz PDF aslında seçilebilir text içermeyip image (resim) görüntüsünde ise not almanız mümkün bile olmayabilir.
  • (-) Çizgi roman, karikatür gibi içerikler için ekran büyüklüğü olsa da zoom in & zoom out (yakınlaştırma & uzaklaştırma) konularında çok başarılı bulmuyorum. Bu ihtiyaç için farklı cihazlara yönelebilirsiniz, ben bu iş için daha çok iPad’i kullanıyorum.
  • (+) Bilgisayara bağlayıp cihaza yeni kitaplar yüklemek ya da kaldırmak istediğiniz kitapları silmek oldukça kolay. Calibre uygulaması ile de son derece uyumlu çalışıyor.
  • (-) Not alma deneyimini Kindle Paperwhite 4’deki kadar başarılı bulmadım açıkçası. Bir yazıyı/paragrafı seçtikten sonra biraz geç tepki veriyor ve sanal klavye ile not yazmaya çalışırken Kindle’da daha az karakter hatası yaptığımı görüyorum.
  • (+) Cihazın arka yüzeyindeki tırtıklı yapıyı sevdim. Hem masa gibi kaygan yüzeylerden hem de tutarken elinizden kayıp düşmesini zorlaştıran bir yapıya sahip.
  • (-) Cihazın açma/kapama tuşunu hiç beğenmedim, her seferinde korkarak tuşa basıyorum. Eğer güç düğmesine 3–5 saniyeden daha uzun süreler basılı tutarsanız bir anda fabrika ayarlarına döndürme ekranına geçiyor ve bu ekrandan geri gitme imkanınız yok. Kitaplarınızı ve notlarınızı yedeklemediyseniz bir anda tüm verilerinizi kaybetme riskiyle karşılaşabilirsiniz, aman dikkat!
  • (-) Cihaz maalesef hem ön hem de arka yüzeyde toz tutuyor. Zaten siyah renge sahip olduğundan özellikle ön tarafta tozu ve parmak izlerini belli ediyor.
  • (+) Yine de arka yüzeyde Kindle Paperwhite 4’e göre tozu ve parmak izi lekelerini belli etme konusunda daha başarılı. Kindle’a hemen kılıf alma gereksinimi hissettim, Kindle çok fazla belli ediyor tozu ve parmak izini. Kobo Aura One ise tırtıklı yapısı sayesinde o kadar belli etmiyor arka tarafta.
  • (+) Kobo Aura One’da ışık ayarlarını sevdim. Beyaz ve sarı ışık ayarlamaları güzel olmuş, yeni modellerde daha da iyileştirilmiş olabilir.
  • (-) Bildiğiniz gibi bu üründe de kalem desteği yok. iPad Pro’da Apple Pencil 2 ile not tutmanın keyfini yaşayınca ebook okuyucularda bu özelliği çok arar oldum.
  • (+) Notlarınızı dışa aktarabilmek güzel.
  • (+) Diğer Kobo cihazlarınız (ya da akıllı telefonunuzdaki Kobo uygulaması) ile kitaplarınızı ve okuma yüzdenizi eşlenik (senkron) tutabilmek güzel ve zaten artık her cihazdan beklenen bir özellik.

Peki Son Durumda Kobo Aura One Alayım mı?

kobo-aura-one-son-karar-volkansel

Kobo’nun daha yeni modellerini deneme fırsatım olmadı. Geliştirilen donanımı sayesinde yukarıda saydığım bazı eksi yönler mutlaka ya tamamen giderilmiştir ya da büyük ölçüde iyileştirilmiştir diye düşünüyorum. Şu an yeni bir e-kitap okuyucu almayı ve özellikle Kobo almayı düşünüyorsanız Kobo Aura One yerine mutlaka daha yeni modellere bakın derim. Tabii bütçeniz yeni modellere yetmiyorsa, Kobo Aura One için burada saydığım (+) ve (-) yönlerini kendi ihtiyaçlarınıza göre değerlendirerek kararınızı verin derim.

Kobo Aura One ile ilgili daha fazla bilgiye kendi resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bana Ulaşın & Abone Olun

Bu yazı için anahtar kelimeler:
#Kobo #KoboAuraOne #ebookreader #ekitapokuyucu #ebook #koboAura #ekitap #kitap #alisveris #kitapokuma #kitapokuyucu

👉👉👉Blog yazılarımı okumak için abone olun: https://volkansel.com

👉👉👉Medium’da yazılarımı takip etmek için abone olun: medium.com/@sel.volkan

👉👉👉Youtube kanalıma abone olun:https://www.youtube.com/volkansel

Yorumlarınızı bekliyorum. İyi seyirler 🙂 🎬🎮💻📚

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

One Comment

Bir Cevap Yazın