0

Mobil Oyunlarda Performans Ölçümü için Kullanılabilecek Analitik Toollar

analytics-tools-for-mobile

Oyun Geliştirme 101 Eğitiminin 2. bölümünde Oyun Tasarımı eğitimlerine yer veriliyor. Deniz Opal Performans Odaklı Oyun Tasarımı eğitiminde yaygın olarak kullanılan analitik toollara değiniyor.

Mobil uygulamalarımızı ya da oyunlarımızı yayınladıktan sonra bu ürünün devamlılığını sağlayabilmek için belirli periyotlarda (mümkünse günlük olarak) performans ölçümleri yaparak güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit etmemiz ve eksikliklerimizi gidermemiz gerekiyor. Uygulamamız kaç kişi tarafından indirilmiş, hangi platformda daha çok indirilmiş, ne kadar gelir elde edilmiş gibi ölçümler performans açısından önemli bilgilerdir. Bu yazıda bulacağınız analitik toollar ile kendi uygulamalarınızın performans bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bu tür analitik toollar ile aynı zamanda çeşitli senaryolar da üretebiliyoruz. Örnek olarak oyunumuzu indiren bir oyuncu “1. leveli geçmiş mi?”, “2. leveli geçmiş mi?”, “3 yıldız almak için o levelde uğraşmış mı ve o leveli retry etmiş mi?” gibi. Bu tür senaryolar sonucunda sorunlu bir level varsa düzeltmeye çalışmamız gerekecektir. Çünkü levellerin çok kolay olması ya da bir levelin çok çok zor olması oyuncuyu kaybetmemize sebep olabilir. Zorluğu da dozunda ayarlayıp mümkün olan en uzun süre boyunca oyuncuyu tutabilmemiz gerekiyor. Örnek olarak Angry Birds için çok zor bir level varsa ve birçok oyuncunun bu levelda takılıp bir sonrakine geçemediklerinden oyunumuzu terketmiş olduğunu görseydik Rovio olarak oyunumuzdaki o leveldeki zorluğu biraz yumuşatmamız gerekecekti 🙂 Tabii her oyun aynı olmuyor, Flappy Bird gibi sırf zorluğu nedeniyle oynadığımız oyunlar da çıkabiliyor.

Bir oyuncu bir oyuna para verdiyse o oyuna para harcamaya devam edebiliyor; çünkü para verince o oyunu çok değerli görmeye başlıyor. Oyunumuz ücretli iken ne kadar oyuncuya erişebildiğimiz de bizim için önemli bir bilgi olacaktır.

Örnek Analitik Toolar:

Flurry – Mobil odaklı analitik araçlar denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan biri olan Flurry ile mobil uygulamalarınızın/oyunlarınızın kullanıcılar tarafından nasıl ve ne sıklıkta kullanıldığını, kullanıcıların demografik yapılarını, uygulamanızı kullanma sürelerini, uygulamada hangi fonksiyonları kullandıklarını kolayca takip edebilir; uygulamanızın reklamını yapıp reklam performansızı ölçümleyebilir ya da hata raporlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Bu bilgiler, uygulamanızda hangi özelliklere ağırlık vermeniz gerektiği ve hangi kullanıcı kitlesine yoğunlaşmanız gerektiği konusunda bilgi verecektir. Flurry günümüzde sektörün öncüsü birçok firmanın tercih ettiği günümüzde mobil alanında “big data” konusunda akla ilk gelen şirketlerdendir. Zynga, BBC Worldwide, Skype, Snapchat, Pinterest gibi önemli referansları bulunmaktadır. Flurry ile ilgili daha detaylı bilgiye About Flurry ya da Android 301 Eğitimi Mobil Uygulama Analizi – Flurry sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Mobile App Tracking – Mobile App Tracking servisi mobil uygulamanız için verdiğiniz reklam ve bağlantılar üzerinden kazandığınız kullanıcıların uygulama içerisindeki davranışlarını detaylı olarak analiz etmenizi sağlar. Uygulamamızın kullanıcılarla etkileşimde kaldığı toplam süredeki değeri ve kazancı detaylı olarak ölçümlemenize olanak sağlayan gelişmiş bir hizmet sunmaktadır.

Kontagent – Kontagent mobil ve sosyal platformlar için ayrıntılı olarak historik data sunabilen bir diğer güçlü servistir.

Apsalar – Apsalar merkezi yönetim paneli üzerinden mobil uygulamarınızın gelirlerini izleyebilmenizi sağlamaktadır.

App Annie – App Store ve Google Play uyumlu çalışabilen App Annie, güzel hazırlanmış yönetim paneli ile mobil uygulamalarınız için gelir, günlük indirilme sayısı, puanlar, yorumlar ve daha fazlası hakkında bilgi sağlamaktadır. iOS platformunda en fazla gelir getiren 100 uygulamanın birçoğunun yayıncısı App Annie kullanmaktadır.

AppData – Facebook, iOS, Google Play, Google Glass gibi platformları destekleyen AppData ile mobil uygulamalarınızın gelirlerini ve indirilme sayısı tahminlerini görebilirsiniz. Aynı zamanda uygulama ya da geliştirici adı ile aramalar yaparak ilgili uygulamanın bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

A List of Mobile App Analytics Tools 2013

Geleceği Yazanlar Mobil Oyun Atölyesi – Performans Odaklı Oyun Tasarımı

Mobil uygulama geliştiricilerin mutlaka bilmesi gereken şirket ve servisler

10 Most Popular Mobile App Analytics Tools

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın