GameX 2016 bu yıl 1 – 4 Aralık 2016 tarihlerinde Lütfi Kırdar Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Oyun stantlarının yanı sıra benim en çok ilgimi çeken konularsa turkgamer.net sitesinde de yer verdiğim, Tansu Kendirli‘nin önderliğinden gerçekleşen Oyunder panelleri oldu. Peki bu panellerde hangi konular vardı? Neler çokça konuşuldu? Ben neleri not aldım?
Panellerde sanırım en çok duyduğum şeyler Riot Games ve League of Legends oldu. E-spor konularının konuşulduğu panellerde Riot Games hakkında yeni bilgiler edindim. Şirketin League of Legends adlı oyunu için bildiğiniz üzere büyük turnuvalar düzenleniyor, büyük para ödülleri dağıtılıyor ve yavaş yavaş bu turnuvaların izleyici sayıları ülkemizde futbol kadar olmasa da diğer sporların izlenme sayılarına yaklaşabiliyor.
Bu turnuvalarda takım oyuncuları çok önemli ve genellikle küçük yaşta oluyorlar. Takımlar nasıl hazırlanıyor derseniz bu konuda da Gaming House konseptinden bahsedildi. Yani takım oyuncuları biraz öğrenci evini anımsatır şekilde aynı evde kalıyor, birlikte yemek yiyor ve birlikte turnuvalara hazırlanıyorlarmış. Firmalar, oyuncularla sözleşmeleri 2 (iki) yıllık yapabiliyormuş. Yurtdışında uçuk gelirler kazanılsa da anladığım kadarıyla ücretler ülkemizde şu an o kadar yüksek değil.
E-spor takımlarında altyapıdan neler oyuncular yetişmediği soruldu. Zaten e-spor tarihi yakın geçmişe dayandığından henüz o aşamaya gelinmediği, ayrıca küçük yaştaki oyuncuların eğitim hayatlarını sonlandırmak zorunda kalabilecekleri için altyapının henüz hazır olmadığı paylaşıldı. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kulüplerin e-spor takımları oluşturması ile belki de altyapıda hareketlilik olabilir.
E-spor paneli sırasında bir avukat katılımcı vardı ve birçok kez vurgulayıcı şekilde aslında bu oyuncuların birer işçi olduklarını söyledi ve takım sahiplerine bu oyuncuların sigortalı çalışan olup olmadıklarını sordu. Şu an e-spor yeni bir dal ve kuralları çok net olarak konulmamış. Hem bu oyun türünün geleceği hem de işçi sayılan bu oyuncuların haklarının korunabilmesi için bu konuyu önemli buluyorum, en kısa zamanda kuralların net olarak belirlenmesi gerek diye düşünüyorum. Neyse ki şu an Riot Games kuralları oyuncuları koruyacak şekilde düzenlenmiş. Ancak ücretlerin ödenme yöntemi biraz değişik, ödemelerde gecikmeler vs. olursa sorunlar Riot Games’e iletilebiliyor diye anladım.
Sıkça e-spor demişken ülkemizde bir Half Life Dünya Şampiyonu olduğunu yeni öğrendim. Unlost nicki ile tanınan Cantuğ Özsoy bu panellerde izlediğim en hareketli kişilerden biriydi. Youtube kanalını da böylece yeni keşfetmiş oldum. “Kaç yıl olmuş hala mı Half Life oynuyor?” gibi benimle aynı soruları soruyorsanız mutlaka Youtube kanalına bir göz atın. Bu oyun nasıl oynanır, taktikler nelerdir birçok detaylı videosu var.
Panellerde ilgimi çeken konuklardan bir tanesi Mobil Oyun Ürün Yöneticisi olan Sertaç Pıçakçı idi. Aslında kendisini yaklaşık 1 (bir) yıl önce keşfetmiştim. O da benim gibi çalışma hayatına aynı şirkette ve aynı bölümde başlamış. Ardından EA Games‘e geçiş yapmış. Zynga ve LEDO Interactive şirketlerinde de görev aldıktan sonra Türkiye’ye geri dönerek kendi şirketini kurmuş. Mobil oyunlarla ilgili çok çok önemli bilgiler aktardı. Örnek olarak Zynga hep gelir odaklı bir firma olup oyuncuları düşünmemeye başladığından düşüşe geçen bir firma oldu dedi. Tabii bu her ne kadar kötü gözükse de artık kendi şirketini kurunca gelir odaklı düşünmenin gerekçelerini de anlamaya başladığını söyledi. Sertaç’ın blogunda yer verdiği Ben Kimim? yazısını mutlaka okuyun, eminim size de ilham verecektir. Panelden sonra kendisine bir soru yönelttim. “EA gibi bir firma Türkiye’den başvuru aldığında nasıl yaklaştı?” diye sordum. “O dönem mobil oyun yöneticiliğini çoğu kişi bilmediği için verilen sorulara doğru cevaplar verdiğinizde ve yabancı dil konusunda sıkıntı çekmiyorsanız geçiş çok da zor olmuyor.” şeklinde yanıtladı.
Genç Youtuberlar da oldukça keyifliydi. Bu sektöre nasıl girdiklerini dinlemek eğlenceliydi. Hepsi de eğer kaliteli içerik üretimine devam etmez, izleyicileriyle iletişime geçmez ya da 3 maksimum (üç) gün aralıklarla kanallarında yeni içerikler paylaşmazlarsa izleyicilerini bir başka Youtuber’a kaptıracaklarının çok farkındalar. Yayınlarını daha çok izleyiciyle buluşturmak için İngilizce yapmaya çalışanlar da olmuş ancak orada yaşamadıkları için en basitinden güncel konularla ilgili espriler vs. yapamadıklarından uzun soluklu kalamadıklarını ve Türkçe yayınlara döndüklerini belirttiler. Bu panel sırasında Cosplayler ile ilgili de önemli bilgiler dinledik. Kendilerinin eğitimsiz görülmesi, sanat olarak bakılmaması, kendilerine kötü davranılması gibi olumsuzlukları vurguladılar.
Şu an yüksek lisans tez çalışmam nedeniyle Gamification konusuyla çok ilgili olduğumdan, Oyunder panellerinde geçen AR/VR ve Oyunlaştırma Dünyasında Son Gelişmeler konulu seminer benim için çok önemliydi. Sunumlar da beklediğimden çok daha iyiydi.
İlk sunum Bahçeşehir Üniversitesi’nden Sami Hamid‘in Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) sunumuydu. VR’ın kısa tarihini anlattıktan sonra çok keyifli uygulama örnekleri paylaştı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Game Design bölümü var ve VR Lab kurulmuş. Öğrenci olup olmamanız hiç farketmiyor, istediğiniz zaman gidip oradaki sanal gerçeklik donanımlarını, uygulamaları ve oyunları deneyebiliyormuşsunuz. Ben de tez konum için kendisinden ufak bir röportaj sözü alarak 10 – 11 Aralık tarihlerinde VR Lab’a gitmeye çalışacağımı söyledim. Daha önce HTC Vive ve Oculus Rift denemiştim ama şu an o lab’da ne var ne yoksa denemek için sabırsızlanıyorum 🙂
#GameX2016 AR/VR and Gamification Presentations via @samihamidvr @ercanaltug @tkendirli @Oyunder at @GameXist pic.twitter.com/YUb34mRnLY
— Volkan SEL (@volkan_sel) December 3, 2016
İkinci sunum Blippar Türkiye‘nin CEO’su olan Zehra Öney‘den geldi. Firma Augmented Reality (Arttırılmış Gerçeklik) konusunda çok güzel demolar paylaştı. Birçok firma ile uygulamaların kullanımına başlanmış. Örnek bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Zehra Öney, Blippar uygulamasını birkaç örnekle güzel aktardı. Örnek olarak bir köpeğiniz var diyelim, Blippar uygulamasını açıp kamerayı köpeğe tuttuğunuzda o köpekle ilgili tüm bilgilere erişebiliyorsunuz. Blippar aradaki bir katmanı kaldırarak (web sitelerinde arama yapıp doğru sayfayı bulmaya çalışma adımını kaldırarak) kullanıcılara hem vakit kazandırıyor hem de Augmented Reality’nin gücüyle daha etkileşimli içerikler sunuyor.
Blippar uygulamalarını çok beğendim. Herkes konuşurken uygulamaya geçebilen örnek firmalardan @blipparTR @zehrao #AugmentedReality @Oyunder pic.twitter.com/qkLCiaeZzR
— Volkan SEL (@volkan_sel) December 3, 2016
Bu panelin son sunumu Oyunlaştırma kitabının yazarı Ercan Altuğ Yılmaz‘dan geldi. Eğer Altuğ Yılmaz’ın Gamification (Oyunlaştırma) TedX videosunu izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi öneririm. Kendisiyle daha önce tanışıp kitabını imzalatabildiğim için kendimi şanslı görüyorum 🙂
Bugünkü keyifli sohbet için tekrar çok teşekkürler @ercanaltug 🙂 #gamification pic.twitter.com/IpWPet7KMi
— Volkan SEL (@volkan_sel) November 9, 2016
Belki başka bir yazıda GameX’teki diğer etkinliklere değinirim. Bu yazıda özellikle Oyunder panellerini aktarmak istedim.