0

Kan, Ter ve Pikseller – Kitap İnceleme

kan-ter-ve-pikseller-kitap-inceleme

Eğer oyun dünyasına ilgi duyuyorsanız, yakın zamanda İhsan Tatari’nin Türkçe çevirisi ile İthaki Yayınları’ndan çıkan Kan, Ter ve Pikseller kitabını muhtemelen duymuşsunuzdur. O severek oynadığımız ya da hatalarına katlanamayıp öfkelendiğimiz oyunlar hiç de kolay süreçlerden geçmiyor. İşte bu kitap yaşanan bu sorunları ve sorunların üstesinden nasıl gelindiğini anlatıyor.

Kitapla ilgili düşüncelerimi aşağıdaki videoda açıkladım. Kitabı okurken çok sayıda çıkardığım not oldu açıkçası ve şirketlerin bazı konularda benzer sorunlar yaşadıklarını gözlemledim. Aşağıda yazının devamında bu videomu izleyebilirsiniz.

Kitabı bu kadar beğenince de acaba devam kitabı gelir mi diye beklemeye başlıyor insan. Ben de yazar Jason Schreier‘dan eğer devam kitabı gelirse Kan, Ter ve Pikseller 2 kitabında hangi oyunları görmek isterdim bunlara da yine aşağıdaki devam videosunda yer verdim.

Güzel haberi de vereyim, evet kitabın devamı gelecek 🙂

Videoların altında da kitaba ilişkin derlediğim notları okuyabilirsiniz.

Video Bölüm 1: Kan, Ter ve Pikseller — 15 Maddede Kitap İnceleme

Video Bölüm 2: Kan, Ter ve Pikseller 2 Kitabında Keşke Olsa Dediğim 5 Oyun

Kan, Ter ve Pikseller Kitabı ile İlgili Yorumlarım

  1. Kitapta 10 adet oyun var. Hepsi birbirinden bağımsız ve bunları istediğiniz sırada okuyabilirsiniz.
  2. Kitapta tek kişinin yaptığı Stardew Valley örneği de var; Uncharted 4 gibi devasa kadroların çalıştığı örnekler de var.
  3. Her oyunda o şirketin ne tür zorluklarla karşılaştığı güzel anlatılmış. Aynı zamanda bu sorunları nasıl aştıklarına da değinilmiş. Böylece yaşanmış olaylardan kendinize de ders çıkarabilirsiniz.
  4. Bütçe bulmak kolay iş değil. Kitapta tek kişinin parasızlık durumunda ne yaptığı da var; çok sayıda çalışanın olduğu projelere örnek olarak, Kickstarter kampanyası çıkan Pillars of Eternity örneği de var. Kickstarter’da sayfa açıp fanlarından para toplamaya çalışanların bazıları hedeflerine ulaşmış, bazıları ulaşamamış. Bunların ikisi de sorun oluşturabiliyor.
  5. Bu kitap sizi Game Designer (Oyun Tasarımcısı)yapacak bir kitap değil ancak okuduklarınız size güzel fikirler veriyor. Mesela Uncharted’da kanca sisteminde ikon kullanmadıklarında oyunu deneyenlerin anlamsızca her yere “Acaba buraya halka atabilir miyim?” diye denemeler yapması gerekmiş ve bu sorunu düzeltmişler. The Witcher 3’te 3 ayrı bölgeye aynı anda gidilirse oyundaki düşman zorluğu ayarlanamayacaktı denilerek bunun yerine lineer sıralamaya geçilmesine karar verilmiş. Diablo 3’teki saçma pay-to-win mekanizması ve Inferno moduna geçebilmek için gerekli ekipmanları bir türlü edinememeniz gibi sorunlar da büyük zorluklar yaşatmış çalışanlara.
  6. Bu kitap size tek başına Game Narrative (Oyun Anlatıcılığı) konusunda yeterli eğitimi vermiyor, zaten kitabın amacı da bu değil ama bu konularda dikkat edilmesi gereken noktaları ve yaşanmış hatalardan çıkarabileceğiniz dersleri çok güzel anlatıyor. Hikaye olay örgüsünün kurgulanması konusunda önemli ipuçları veriyor. Mesela Uncharted 4’te baş karakter Nathan Drake’in hala eski maceralarını özlediğinin mutlaka vurgulanması gerekliliği; The Witcher 3 RPG oyununda diyalogların oyunun hikaye örgüsüne doğrudan etki etmesi gibi atlanmaması gereken önemli detaylar yer alıyor.
  7. Uncharted serisinde daha önce 3 tane başarılı oyun varken 4. oyunu yapmak niye çocuk oyuncağı olamadı? Diablo efsane oyunlardan biriyken Diablo 3 neden başlangıçta bir sürü sorun yaşadı? Oyun serilerine ait açıklamalar da bu kitapta var. Oyun serilerinde şöyle zorluklar da var. Bir hikaye anlatıyorsanız bir sonraki hikayede karakterlerin tutarlı olması gerekir. Aynı zamanda yeni oyunun bir önceki oyunun gölgesinde kalmaması ya da iyi giden bir seriyi mahvetmemesi gerekir ki bunlar da işi zorlaştıran unsurlardır. Matrix filminde bile 2. ve 3. filmler ilki kadar sevilmez (Matrix kısmı benim yorumlarım tabii, kitapta Matrix geçmiyor 🙂 ).
  8. Bir oyunun gerçekten eğlenceli olup olmadığını oyunu yapan kişiler de oyunlarını başkalarını oynattırana, yani gerçekten test ettirene kadar bilmiyorlar. Oyuncular sizin oyununuzu bitirince tekrar açıp oynamak isteyecekler mi mesela, bu da ayrı bir soru işareti. Bir bölümde takılıp oyundan kopacaklar mı yoksa?
  9. İçinde hikaye barindiran AAA oyunlar yapmak hiç de kolay değil. Oyun motoru, animasyon, ses, design, NPC, RPG oyunlarında dallanan oyun diyalogları ile hikaye ilerleyişi oluşturmak hiç de kolay iş değil.
  10. Açık dünya zor iş. Her bölgeye aynı anda gitmeye çalışırsanız başaramayabilirsiniz. Bunun yerine sıralı bir yapıya geçmeniz gerekebilir. Yine açık dünyada başka oyuncularla karşılamayacaksak şirketlerin bu türden sözler vermemesi gerekir.
  11. Aşırı mesai olayları… Bir oyun yapıyorsanız zaten bunun bir tutku işi olduğunu ve mesailerin de kaçınılmaz olduğunu söylüyor oyun şirketi yöneticileri.
  12. MetaCritic puan hedeflerine göre firma çalışanlarına ikramiye (bonus, prim) verilmesi örneklerini de görüyoruz kitapta. Burada hem puanlamanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiliyor hem de oyunun beklenen puanı tutturduğu ve tutturamadığı durumda karşılacağı konular irdeleniyor. Siz başarılı olduğunuzu düşünseniz bile eğer hedeflenen puan çok yüksekse demotive olmak gibi sorunlarla baş başa kalabilirsiniz.
  13. Kitabın Türkçe çevirisini oldukça beğendim. İthaki Yayınları ve tabii ki M. İhsan Tatari çok iyi iş çıkarmış. İhsan Tatari’nin bir kez daha ellerine sağlık, kendisine çok teşekkür ederiz 🙂 Ülkemizde oyun dünyasının gelişimi için bu türde daha çok kitap çevirileri görmek istiyoruz.
  14. Kitapta * karakteri konulup sayfa altlarında ilgili kısım için alt bilgiler verilmeye çalışılmış ama * karakterini kitabı okurken bir türlü göremiyorsunuz, bunu hiç beğenmedim. Kitaba bakınca * karakteri hangi bölüm için koyulmuş bunu görebilmeliyim kolayca. Umarım sonraki baskı(lar)da düzeltirler.
  15. Yazar JasonSchreier’ın yeni kitabı 21 Mayıs 2021 tarihinde çıkacak ve orijinal ismi Press Reset olacak gözüküyor. Türkçe’ye çevrilir mi ya da çevrilirse ne zaman olur bu proje bunları bilmiyoruz tabii şu an.

Kitapla ilgili düşüncelerim bu şekilde. Sizin de yorumlarınızı bekliyorum 🙂

kan-ter-ve-pikseller-volkansel-blog

Bu video için anahtar kelimeler:

#KanTervePikseller​ #JasonSchreier​ #OyunKitapları​ #GameBooks​ #OyunGeliştirme​ #OyunDünyası​ #kitapinceleme​ #OyunYapmak​ #PressReset​

BANA ULAŞIN:

Twitter: http://twitter.com/volkan_sel
Instagram: https://www.instagram.com/volkansel
Facebook: http://facebook.com/volkan.sel
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/volkansel
Blog: https://volkansel.com
Medium: https://medium.com/@sel.volkan
Youtube: https://www.youtube.com/volkansel

👉👉👉Youtube kanalıma abone olun:
https://www.youtube.com/volkansel

Yorumlarınızı bekliyorum. İyi seyirler 🙂 🎬🎮💻📚

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın