0

Yeni Nesil TV Platformları; Netflix, BluTV ve PuhuTV

online-tv-netflix-blutv-ve-puhutv

Masum, Fi ya da Netflix Original Series. Bunlardan en az birini duyduysanız yeni nesil TV platformlarına hoş geldiniz 🙂

Youtube Chief Business Officer Robert Kyncl, CES 2016 sunumunda şöyle demişti: “Digital video will far surpass TV by 2020.”  (Dijital video yayınları 2020 yılına kadar TV yayınlarını geçecek.) Bu söz çok iddialı gibi gözükse de gerçekleşmesi oldukça muhtemel gözüküyor.

Son zamanlarda dijital servisler çoğumuzun hayatına daha fazla girmeye başladı. Mesajlaşma dünyasında Whatsapp, Facebook Messenger, BİP; müzik dünyasında Spotify, Apple Music, Fizy (Turkcell Müzik); oyun dünyasında Steam, PSN, XBOX Live, Twitch ve Youtube gibi platformlar oldukça popülerken, film ve dizi içerikleri düşünüldüğünde ise Netflix ve Türk rakipleri olarak BluTV ve PuhuTV dikkat çekiyor. Tüm bu içeriklere baktığımızda uygulamaların kullanım kolaylığının yanı sıra en önemli tercih sebeplerinin “özgün içerik” çeşitliliği olduğunu söyleyebiliriz. Örnek olarak bir kullanıcı dinlediği albümlerin çoğunu Spotify’da bulurken Apple Music’de bulamazsa haliyle tercihini Spotify’dan yana kullanıyor. Benzer durum TV platformları için de geçerli. Bu durumu İçerik Savaşları Dönemi olarak adlandırıyorum.

webrazzi-yeni-nesil-tv-platformlari

Nisan ayında gerçekleşen Webrazzi Mobil 2017 etkinliğinde Yeni Nesil TV Platformları adlı sunumda BluTV ve PuhuTV platformlarının içerikleri ve o tarihe kadar erişebildikleri kullanıcı sayıları gibi önemli bilgiler edinmiştik. Bu platformlarda özel içeriklerin sayısı Netflix’e oranla az olsa da hem Türk yapımı kaliteli içeriklerin oluşmasına zemin hazırlaması hem de bir anlamda Netflix’e rakip olmaları, bu platformların geleceğine inanan biri olarak, kendi adıma beni sevindiren ve heyecanlandıran gelişmeler oldu. Yazının asıl içeriği BluTv ve PuhuTV olduğundan Netflix’ten biraz daha az bahsederek bu platformlara değinmeye çalışacağım.

blutv-icerik

BluTV tıpkı Netflix gibi ücretli üyelik ve reklamsız içerik modelini uygularken; Puhutv ise ücretsiz üyelik modelini uyguluyor ve video aralarında kısa süreli reklamlar gösteriyor. Biraz derine indiğimizde Puhutv’de yayınlanan ve en dikkat çeken içeriklerin başında gelen Fi dizisinde Vodafone ve Samsung gibi markaların bol bol reklamlarını görmemiz mümkün ancak bu reklamlar dizi içerisine serpiştirildiğinden ve dizinin akışını çok bozmadığından bildiğimiz reklamlardan farklı bir tarzda uygulanıyor.

puhutv-icerik

PuhuTV daha çok Türk dizilerine ön yargı ile yaklaşan kitleyi hedefliyor. Fi ve diğer özgün içeriklerle aslında Türk dizilerinin de ne kadar kaliteli çekilebileceğini göstermeye çalışıp kuşkuyla bakan kişilerin ön yargılarını kırmaya çalışıyor. Benzer şekilde BluTV de başta Masum dizisi olmak üzere tıpkı Fi’de olduğu gibi çok sağlam bir oyuncu kadrosu ile başarılı bir süreç çiziyor ve aynı zamanda yabancı içerikler de sunuyor. BluTV Doğan Medya kuruluşu olduğundan daha çok Kanal D’de yayınlanan dizileri görmek mümkünken; PuhuTV’de ise Doğuş nedeniyle Star TV içeriklerini görmek mümkün.

Yeni nesil TV platformları demişken Youtube’da yayınlanmaya başlayan içeriklere de değinmeden geçmek olmaz. Bunun örnekleri arasında Görünen Adam dizisini sayabiliriz.

TV’de yayınlanan dizilere kıyasla, online TV platformlarında yayınlanan dizilerin süresi daha kısa oluyor. Hem oyuncular hem de izleyiciler açısından bu durum çoğu zaman daha avantajlı oluyor. Zaman kaygısı nedeniyle boş boş birbirinin yüzüne bakan karakterler görmüyoruz en azından 🙂

online-tv-premiere-lig

Yakın zamanda çıkan haberlere göre İngiltere Premiere Lig’i de artık TV yerine online mecralar üzerinden yayınlanabilir. Bu durum online mecralarda artık içerik sırasının spora geldiğini gösteren önemli haberlerden. Espor’un bile Twitch gibi online mecralar üzerinden izlenme sayıları dikkate alındığında özellikle futbolun online platformlara geçmesi durumunda bu platformların öneminin kat ve kat artabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Online platformların tercih edilmesinin bir diğer sebebi de TV, tablet ve telefon gibi birçok farklı ekrandan hesabınıza anlık erişip bir diziyi ya da filmi kaldığınız yerden izleyebiliyor olmanız ve kendi izleme listenizi oluşturmanız. Benim en sık kullandığım seçeneklerin başında bir de altyazı seçenekleri geliyor. Özellikle orijinal dil ve orijinal altyazılı içerik tüketmek daha keyifli oluyor ancak Türk izleyicisi için tabii ki Türkçe dublaj ve Türkçe altyazı seçenekleri çok çok önemli.

Ne dersiniz sizce de 2020 yılına kadar ülkemizde de online içerik tüketimi TV’yi geçer mi?

Volkan Sel

Merhaba, Bilişim sektöründe Analist olarak çalışıyorum, aynı zamanda blog yazarıyım. Mobil Uygulamalar, Oyun Tarihi ve Oyun Türleri, Mobil Cihazlar, Dijital Pazarlama, Usability gibi konular ile ilgilenmekteyim.

Bir Cevap Yazın